PATLAMIŞ BEL FITIĞI AMELİYATSIZ GEÇER Mİ

Paylaş:
A+A-

 PATLAMIŞ BEL FITIĞI AMELİYATSIZ GEÇER Mİ ?
 
Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat gerekmemektedir. Aslında, bazı hastalarda herhangi bir cerrahi tedavi olmadan ağrılarda rahatlama görülebilir. İyi bir beyin cerrahı ve fizik tedavi uzmanıyla birlikte muayene ve tetkikten geçirildiyseniz, ilk önce ilaç tedavisi, istirahat, bazı fizik tedavi uygulamaları denenmelidir. Bunların arasında yine ameliyatsız teknikler olan omurilik enjeksiyonları veya tedavileri uygulanabilir.  
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
 
İlaçlar : Doktorunuz ağrı kesiciler, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve steroidler önerebilir. Bazen kas gevşeticiler kas spazmları için reçete edilir.
 
Aspirin, naproksen, ibuprofen ve selekoksib  gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), enflamasyonu azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kullanılan nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlara örnektir.
Asetaminofen  gibi analjezikler ağrıyı hafifletebilir ancak NSAID'lerin anti-enflamatuar etkilerine sahip değildir. Uzun süre analjezik ve NSAID kullanımı, mide ülserlerinin yanı sıra böbrek ve karaciğer problemlerine neden olabilir.
Metokarbamol, karisoprodol ve siklobenzaprin gibi kas gevşetici maddeler kas spazmlarını kontrol etmek için verilebilir.
Sinirlerin şişmesini ve iltihabını azaltmak için steroid verilebilir. Beş günlük bir süre boyunca kronik bir dozajda oral yolla alınırlar. 24 saat içinde neredeyse anında ağrı kesici sağlama avantajına sahiptir.
 
Steroid Enjeksiyonları: İşlem, x-ışını floroskopi altında yapılır ve omurganın epidural boşluğuna bir steroid enjeksiyonu ve bir uyuşturucu madde içerir. İlaç, sinirlerin şişmesini ve iltihabını azaltmak için ağrılı bölgenin yanına verilir. Sonuçlar geçici olma eğilimindeyse de, hastaların yaklaşık % 50'si epidural enjeksiyondan sonra rahatlama olduğunu fark edecektir. Tam etkiyi elde etmek için tekrar enjeksiyonlar yapılabilir. Ağrının azalması süresi haftalarca veya yıllarca devam eder. Enjeksiyonlar fizik tedavi ve / veya ev egzersiz programı ile birlikte yapılır.
 
Fizik tedavinin amacı, en kısa sürede tam aktiviteye dönmenize ve yeniden yaralanmayı önlemenize yardımcı olmaktır. Fizik tedavi uzmanı size doğru duruş, kaldırma ve yürüme teknikleri konusunda talimat verebilir ve belinizi, kalçanızı ve bacak kaslarınızı güçlendirmek ve germek için sizinle birlikte çalışır. Ayrıca, omurga ve bacaklarınızın esnekliğini uzatmanızı ve artırmanızı da teşvik ederler. Egzersiz ve güçlendirme egzersizleri, tedavinizin kilit unsurlarıdır ve yaşam boyu zindeliğinizin bir parçası olmalıdır.
Tüm  bu tedaviler denendikten sonra bile hala şiddetli ağrınız varsa, mikrocerrahi ile ameliyat tek ve en iyi seçenektir. Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın. 
 
 
 

14 Yorum
Necati

Merhaba Hocam. Yaklaşık 2 a önce çalışırken sağ bacağımda oluşan ağrı, uyuşma ve güç kaybı nedeniyle doktora gittim MR çekildi ve fıtık patlamış dendi. 3 özel ve 1 devlet hastanesine gittim özel hst ameliyat dedi, devletteki dr şu an ameliyat gerekmez sen kendine dikkat edersen dedi. Ağrım yok bacakta hafif uyuşma ve güç kaybı var, ihtiyaşlarımı kendim görüyorum, ayakta fazla kalınca uyuşma ve yanma hissi oluşuyor, yürürken hafif topallama var. Nasıl bir tedavi yöntemi öneririsiniz hocam? Kolay gelsin iyi günler.

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Güç kaybınız varsa kesinlikle ameliyat olmanız gerekir.

AHMET YILDIZ

Ameliyat olmalımıyım? Hastanın yaşı: 28 Sayın meslektaşım, hastanızın  Lomber MR incelenmesinde Bulgular : Teknik T1 ve T2 ağırlıklı sagital T2 bulgular. Lomber lordozda düzleşme izlenmiştir. L4-L5,L5-S1 düzeylerinde diskte dejeneratif değişimler ( hidrasyon kaybı, anüler yırtık ) izlenmiştir. L2-L3 düzeyinde diskte protrüze görünüm izlenmiştir. L3-L4 düzeyinde diskte protrüze görünüm izlenmiştir. L4-L5 düzeyinde diskte geniş tabanlı nöral foramenlere ve dural keseye belirgin bası oluşturan disk bulging görünüm izlendi. L5-S1 düzeyinde diskte geniş tabanlı sol nöral foramene doğru ekstrüde tarzda görünüm veren ( nöral forameni tamamen kaplar tarzda görünüm veren ) santralde ve sol foraminal mesafede dural keseye ileri düzeyde bası oluşturan disk bulging görünüm izlenmiştir. Pedinküler simetrik interpedinküler mesafe doğaldır. Posterior elemanlarına ait patolojik görünüm saptanmadı. Paravertebral alanda patolojik görünüm saptanmadı.        

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Ameliyat kararını sadece buna bakarak veremeyiz. ayrıntılı muayene ve Mrg görüntüsünü gördükten sonra ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir. Mrg cd. nizamiyede ile gelin değerlendireyim

Rümeysa dursun

Merhaba hocam annemin yaklaşık 2 aydır olan bir bacak ağrısı var fakat son 10 gün ağrısı şiddetlendi mr sonucu L4-5 düzeyinde diffüz bulging görülmektedir.Bilateral subartiküler mesafeler hafif derecede daralmıştır. Dural kese ön konturü indentedir. L5-S1 düzeyinde diskal bulging zeminde sağ parasantral diskal protrüzyon görülmektedir. Dural kese ve sağ S1 kök proksimali basılıdır. Bu sonuca göre ameliyat gerekli mi hocam

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Ameliyat kararını sadece bu yazıya bakarak veremeyiz. Detaylı bir muayene ve Mrg görüntüsünü inceledikten sonra ameliyat olup olmayacağına karar verilir. Mrg cd nizamiyede ile gelin değerlendireyim

Ihsan ilhan

Slm hocam 2 fitikmis 1 i patlamış diğeri patlamak üzereymiş ameliyat dediler yanlis karar vermek istemiyorum yardimci olurmusunuz agridan duramiyorum mr sonucu :lomber lordoz doğaldır.vertebra korpus artikuler köşelerinde minimal sirilesmeler izlendi.L4-5 DÜZEYİNDE SANTRAL PROTRUZYON,DURAL KESE BASISI,MINIMAL RETROLISTEZIS HALI IZLENNDI.L5-S1 duzeyinde dejeneratif diskopatik degisiklik izlendi. Bu duzeyde. Santral-sol paramedian protruzyon,anterior epidural yagli mesafade kismi silinme saptandi.lomber spinal kanal genişliği fizyolojik sinirla içerisindedir.Bilateral noral foranenler açıktır.Konus nedullaris L1 duzeyinde dogal bicimde sonlanmaktadir.Kauda equina liflerinin dağılımı tabiidir.

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Ameliyat kararını sadece bu yazıya bakarak veremeyiz. Detaylı bir muayene ve Mrg görüntüsünü inceledikten sonra ameliyat olup olmayacağına karar verilir. Mrg cd nizamiyede ile gelin değerlendireyim.

Beytullah yıldız

Daha önce bel fıtığı ameliyatı oldum. Tekrar nüksetti. MR sonucunda fıtık patlamak üzere olduğunu ve platin takılmasının gerektiği söylendi.. şu an bacaklarımda his , güç kaybı yok . Çok az derecede bacağımda ağrı var . Çok az derecede sağ ayak serçe parmağında uyuşukluk var . Fizik tedavide haraketler verdi onları yapıyorum ve şuan kilo veriyorum.

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Eğer kuvvet kaybınız yoksa, ilaç ve fizik tedavi ile ağrılarınızda hafiflediyse şuan için ameliyat olmanıza gerek yok. Fıtığınız nüks bile olsa eğer tekrar ameliyat gerekirse platinsizde yapılabilir

Zeynep

Merha ben 10 ince aşırı ağrı ile acile gittim bacakta uyama ayağa basamama aşırı ağırı kesicilerin bile fayda etmediği bir ağrım vardı fitik patlamış biride patlamak üzereymiş patlayana yukarı sıçramış yarı mikroskopik cerahi yöntemle ameliyat oldum şuan ağrım yok yatış verdi doktor sizce ameliyat olmakla iyimi yaptım

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Bel fıtığında ameliyat için iki kriter vardır. Birincisi kuvvet kaybı diğeri geçmeyen ağrı.

azime

hayırlı akşamlar doktor bey esimin 5.fitik patlamis demis doktor agrisi cok oluyor yol yürüyünce bacagina vuruyor agrisi doktor ameliyat demis 2 ay oldu

OP. DR. EYÜP BAYKARA

İLAÇLA AĞRISI GEÇMİYORSA MİKROCERRAHİ İLE AMELİYAT GEREKİR. MRG CD Sİ İLE GELİN DEĞERLENDİRELİM

Nur Sezer

merhaba hocam . Belimdeki L5-s1 deki fitik patlamis ve sinirlerime baski yapiyor gunluk yasam kalitem düstü fakat yine kendii islerimi kendim yapabiliyorum gunduzleri idare edyorum fakat geceleri belimde cok sanci oluyo ve bacagimdaki uyusma su an ayak tabanima inmis durumda. Mr sonucumla 4 tanr doktora gittim 4üde ameliyat dedi. Güc kaybim yok sadece yarim saatten fazla oturdugumda bacagim tutuluyo ve ilk yurumemde topalliyorum sonra bacagim aciliyo ayagmdaki uyusma devam ediyo ameliyat olmalimiyim ? tesekkürler

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Uyuşma da önemli bir belirtidir ve uyuşmanın bir ileri safhası bacakta kuvvet kaybıdır. Bende ameliyat olmanızı tavsiye ederim

Gül

Iyi gunler doktor bey , annemin film sonuçlarına göre bel fıtığı patlamış fakat güç kaybı yokmuş doktoru ilaç tedaviye yanıt verebilir ama istersen ameliyat yapabiliriz demiş. Sizce ilk ilaç tedaviyi denemelimiyiz yoksa direk ameliyat mi

OP. DR. EYÜP BAYKARA

İlk etapta ilaç tedavisi denenebilir. Şikayetler geçmezse ameliyat gerekir.

Filiz

Hocam iyi günler, L5 -S1 arasındaki patlamış görünümde olduğu söylenen fıtık dan dolayı sağ bacağımda 3-4 gündür dayanışlmaz ağrım oluyor. şu an yatıyorum ayağa kalktığım zaman belim ve sağ bacağım çok sancı yapıyor.5 yıl önce de kortizon şu iğne ile iyileşmiştim. Şimdi yine iğne tedavisi mi, ameliyatmı olmam gerekir doktor um Ameliyat öneriyor. Bana yardımcı olun lütfen çok ağrım var saygılar kolay gelsin

OP. DR. EYÜP BAYKARA

İlaç deneyebilirsin. İlaçla ağrın geçiyorsa ameliyata gerek kalmaz. İlaçla geçmiyorsa ameliyat gerekir. Emar cd leriniz ile gelin yardımcı olayım

Neslihan

Hocam merhaba 15 gün önce belimin kalçamın çok ağırmasıyla doktora gittim .bel fıtığım patlamış. Kas gevşetici ile ağrı kesici iğne verdi kullandım fakat dizimden baldırıma doğru kasılma gerilme var biraz da uyuşukluk işimi görebiliyorum fakat kalçamdada ağrı oluyor. Mr sonucum L3 zL4 düzeyinde karaniale doğru migle sol parasantral foraminal sekekstre disk hermilasyonu L2 köküne bası. L5 S1 düzeyinde anüler fissür ve diffüz bulging sol nöral foramende simestriğine oranla belirgin daralma diyor. Teşekkürederim.

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Emar cd si ile gelin yardımcı olayım

Burcu yaman

Hocam merhaba bana fıstığının patladığını söylüyorlar ameliyat olacak sın diyorlar ama benim önceye nazaran ağrım çok o kadar yok siz ne önerirsiniz

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Merhaba geçmiş olsun. Emar Cd niz ile gelin yardımcı olayım.

Aykut

Mrb hocam annem fıtık patlamış doktor ilaç krem verdi ama geçiyor sonra yine başlıyor sol bacağını doğru topallıyarak yürüyor ağrı olunca ı ameliyat edelim dedi doktor neyapmamiz gerek bu pazartesi için gün verildi

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Merhaba geçmiş olsun. Emar Cd niz ile gelin yardımcı olayım.

Tayfun Taş

HOCAM MERHABA BENİM FITIĞIM PATLAMIŞ DEDİ HOCA L5 S1 SÜREKELİ AĞRILARIM YOK ARADA BİR OLUYOR İLAÇTA FAZLA KULLANMAK İSTEMİYORUM YAN ETKİSİ OLUR YADA VÜCUDUN DİĞER ORGANLARINA ZARAR VERİR DİYE SADECE AĞRI OLUNCA KULLANIYORUM İLAÇLARI YAPTIĞIM DOĞRU MU YANLIŞ MI BİLMİYORUM TAVSİYENİZE BAŞ VURMAK İSTEDİM. BİDE KAPLICANIN FAYDASI OLUR MU HOCAM VE PATLAMIŞ FITIK BELİRLİ BİR SÜRE SONRA YOK OLUR MU EN ÇOK MERAK ETTĞİM ŞEY TEŞKKÜRLER

OP. DR. EYÜP BAYKARA

EMAR CD.NİZ İLE GELİN DEĞERLENDİRELİM

Yorumunuzu Yapınız