Günümüzde hareketsiz yaşam, ortalama yaşam süresindeki artış gibi nedenlerle omurga, yani bel ve boyun bölgesinde yaşanan ağrılar birçok kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu ağrılar zamanla omurganın doğal yapısını kaybetmesine ve çeşitli faktörlerin etkisiyle sinir üzerinde baskıya neden olmakadır. Sonuçta omurgadaki dejenerasyonla birlikte fıtık ya da omurilik kanal daralması gibi hayatın her alanını etkileyen komplike rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.
Full endoskopik omurga cerrahisi nedir?
Full endoskopik omurga ameliyatı omurgadan kaynaklanan bel, boyun ve bacak ağrısını etkili bir şekilde iyileştiren minimal invaziv bir cerrahi prosedürdür.
Endoskopik Omurga Cerrahisi son 30 yılda hızlı bir büyüme göstermiş ve omurga cerrahisinde bir dönüm noktası oluşturmuştur. İlk olarak lomber bölgede kullanılmaya başlanan tedavi günümüzde hemen hemen tüm omurga cerrahisinde uygulanmaktadır. Diğer taraftan endoskopik tedavide kendi içinde gelişme göstermiştir. Bu gelişmelerden en yenisi olan full endoskopik omurga cerrahisi omurgayı etkileyen hastalıkların bir çoğunda, omurilik ve sinir köklerindeki basıncı azaltarak ağrıyı iyileştirmeyi amaçlar. Diğer cerrahi yöntemlere göre önemli avantajlar sunar.
Omurga cerrahisinde omurga anatomisinin ve hastanın sırtındaki spinal kasların işlevselliğini korunması önemlidir. Cerrah ameliyatı gerçekleştirirken çevresel dokuya mümkün olduğunca az zarar vermeyi amaçlar. Ancak tam kapalı olmayan diğer yöntemlerde (klasik mikrocerrahi, çift delikten girilerek yapılan UBE) ameliyat başarılı olsa da, hastalar sıklıkla cerrahi müdahale sonucu spinal anatomide ve sırt kaslarında meydana gelen ağrılardan şikayetçidir.
Full endoskopik omurga cerrahisi tedavinin sonuçlarıyla ve hastanın beklentileri arasında daha yakından uyum sağlanır. Cerrahi sonrası ağrılardan kurtulmak, fiziksel işlevi geri kazanmak ve mümkün olan en kısa sürede günlük yaşama geri dönmek hasta açısından oldukça önemlidir.
Cerrahi işlem
Sadece yaklaşık 4mm’lik bir cilt kesisi aracılığıyla endoskop üzerine takılı kamera kullanılarak gerçekleştirilir.
Cerrah monitörde omurgayı gözlemler ve endoskop aracılığıyla özel mikro aletler kullanarak operasyonu gerçekleştirebilir. Küçük kesi, hızlı iyileşme, çevre dokuların zarar görmemesi, felç riskini sıfıra indirmesi gibi diğer cerrahi yöntemlere göre birçok avantajı vardır.
Kimler İçin Uygundur?
Tam kapalı omurga cerrahisi genellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, spinal stenoz, disk dejenerasyonu ve bazı spinal deformiteler gibi rahatsızlıkları olan ve konservatif tedavilere rağmen yeterli rahatlama sağlayamayan hastalar için günümüzde en modern cerrahi tedavi yöntemidir.
Sonuç
Hastalarımızın ameliyattan 2-3 saat sonra yürüyebilmeleri ve 4-6 saat sonra taburcu olabilmelerini sağlamaktadır. Ertesi gün normal yaşamlarına dönebilmeleri, bu tedavinin ne kadar etkili ve avantajlı olduğunu göstermektedir.
Kısaca tam kapalı omurga cerrahisi, hastalar için daha az ağrı, daha hızlı iyileşme süreci ve daha iyi yaşam kalitesi anlamına gelir.