Glial tümörler beynin herhangi bir bölgesinde, sinir hücrelerinde veya beyni çevreleyen dokularda oluşan beyin hücrelerinin kendisinden kaynaklanan birincil beyin tümörleridir. Nedenleri tam olarak bilinmemektedir.. Ancak bazı tümörlerin kalıtsal olduğu, diğer bir kısmının ise gıda, radyasyon veya çeşitli kimyasallar gibi çevresel faktörlerin etkisiyle genlerde yaşanan değişim sonucu oluştuğu düşünülmektedir...
Glial tümörler hangi belirtilere yol açar?
Beyinde oluşan tümör çok farklı semptomlara neden olabilir.. Tümör büyüdükçe beyin dokularına baskı yapar. Bu baskı dokuya giden kan akışını etkileyebilir ve beyin hücrelerine zarar verebilir, beyinde ödem oluşmasına neden olabilir. Glial tümörlerin yaygın semptomları arasında baş ağrıları ve nöbetler bulunur. Tümörün konumuna bağlı olarak konuşma veya görme kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Baş ağrıları genellikle şiddetlidir. Zonklayıcı olabilir, bulantı, kusma veya görme sorunlarına neden olabilir. Tümör büyüdükçe baş ağrıları artar. Fiziksel efor, başı aşağı yukarı hareket ettirmek ağrıyı daha da kötüleştirebilir.
Tümör omurilikte bulunuyorsa kol, boyun, göğüs, sırt veya bacaklarda ağrı görülebilir. Ağrı öksürme, hapşırma veya uzanma ile artabilir. Bu bölgede bulunan tümörler ayrıca uyuşma veya karıncalanma, uzuvlarda veya üst gövdede zayıflık hissi, histe azalma, kas kontrolünün kaybı, bağırsak veya mesane üzerinde kontrol kaybı gibi farklı semptomlara yol açabilir.
Tedavisi
Glial tümörler kalıcı veya uzun süreli bir tedavi için genellikle farklı yöntemlerin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi ve ameliyat bulunur. Genellikle tümörü çıkartmak için ameliyat ilk seçenektir. Cerrah tümörün konumuna bağlı olarak yalnızca bir bölümünün çıkartılmasına karar verebilir. Tümörün çıkartılması kafa içi basıncı da azaltır.
Glial tümörlerin tedavisindeki amaç tümörün beyindeki hassas yapılara zarar vermeden maksimum ölçüde çıkartılmasıdır. Tümörün derecesine, kanserli olup olmamasına göre ameliyattan sonra radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir. Düşük dereceli tümörler genellikle tekrar etmezler. Ancak agresif glial tümörler yüksek ihtimalle yeniden oluşurlar.
Kemoterapi güçlü ilaçların bir kombinasyonudur. Kanser hücrelerinin öldürülmesine veya hasar görmesine yardımcı olur. Ancak ne yazık ki kemoterapi vücuttaki sağlıklı hücreleri de etkiler. Bu nedenle saç dökülmesi ve kusma gibi istenmeyen reaksiyonlara yol açabilir.
Radyasyon tedavisi glial tümör hücrelerini yok etmek için X ışınları kullanır. Ameliyattan önce veya sonra radyasyon tedavisi uygulanması mümkündür. Beynin derin yapılarına yerleşen bazı tümörleri ameliyatla çıkartmak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda tek başına radyasyon tedavisi uygulanabilir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.