Serebral anjiyografi beyin damar rahatsızlıklarını teşhis etmenin, araştırmanın, tedaviye uygunsa tek bir operasyonda endovasküler yöntemle tedavinin yapılmasının etkili bir yoludur.. Teşhiste altın standarttır... Hastaların ve cerrahların alışık olduğu şekilde geleneksel olarak kasık bölgesinden femoral artere giriş yapılarak gerçekleştirilmektedir... Ancak son yıllarda koldan anjiyo (transradial arter) yaklaşımı yaygın bir alternatif haline gelmiştir...
Serebral anjiyografi diğer görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemeyen, ya da tespit edilmesine rağmen sınırları,, konumu, büyüklüğü net olmayan hastalıkların tam olarak teşhisini sağlar. Damar içi uygulamalarla teşhis sırasında rahatsızlık tedavi de edilebilir.. Bazı durumlarda ise diğer cerrahi tedavi yöntemlerinin başarısını arttırmak için işlem sonrası elde edilen görüntülerden yararlanılır..
Koldan anjiyo mu kasıktan anjiyo mu?
Hem koldan anjiyo hem de kasıktan anjiyo yöntem olarak birbirinden ayrılsa da, her iki yöntemde beyin damarlarının görüntülenmesi ve anevrizma gibi rahatsızlıkların tespitinde farklılık içermez, her iki yöntemde geçerlidir ve beyin hastalıklarının teşhisinin en etkili yoludur. Koldan anjiyo işlemi hasta konforunu, hastanede kalış süresini ve hasta memnuniyetini arttırır.
Kasıktan yapılan anjiyo işleminde 4-6 saat hastanede hareketsiz uzanmak gereklidir. Bu sırada hasta tuvalet gibi ihtiyaçlarını kendisi gideremez. Koldan yapılan işlemde ise anestezi etkisi geçtikten sonra, kısa sürede hasta hareket edebilir. Koldan anjiyo yönteminde kanama riski düşüktür. Kolu besleyen birden çok damar olduğu için işlem sonrası anjiyonun yapıldığı damarda problem oluşsa bile ek işlem gerekmez.
Diğer taraftan femoral arter daha büyük olduğu için damar içi işlemlerin daha kolay yapılabilmesi için kasıktan yapılacak yöntem tercih edilebilir. Yine bazı hastalarda radial arter çok dardır. Bu nedenle koldan anjiyo yapılması mümkün olmayabilir. Çok kilolu hastalarda ise tam tersi durum gözlenir. Yağ tabakası nedeniyle daralan damarda kasıktan anjiyo işlemi daha zor olabilir.
Serabral anjiyografi, stent ve coil için kullanılan ekipmanlar küçüldükçe, cerrahların koldan anjiyo yöntemine ilişkin tecrübeleri arttıkça bilekten daha küçük arterden yapılan anjiyo işlemi daha fazle ön plana çıkmaktadır. Ancak yukarıda saydığımız nedenlerle hangi bölgeden yapılacak işlemin daha faydalı olacağı hastadan hastaya ve yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Bu nedenle kararı cerraha bırakmak en iyisidir.