Hareket bozukluklarına neden olan parkinson, esansiyel tremor, distoni gibi rahatsızlıklarda, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda beyin pili ameliyatı etkin ve yaygın bir tedavi seçeneğidir... Parkinson hastalığı beyin pili ameliyatının en çok kullanıldığı hareket bozukluğudur. İlaç tedavisi altındayken şiddetli motor dalgalanmalar ve yüksek doz L-Dopaya bağlı diskinezileri olan orta ileri evre parkinson hastaları beyin pili tedavisi için düşünülmektedir.. Uygun hastada beyin pili ameliyatı titreme, donukluk, hareket güçlüğü gibi yakınmaları olan hastaların semptomlarını %90’a varan oranlarda azaltmakta, bir nevi geçmişe dönüş sağlamaktadır...
Ameliyattan önceki süreçte parkinson hastalarında kilo kaybı yaygın görülen bir problemken sonrasında kilo artışı hastaların dikkat etmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.. Bu yazımızda ilk olarak parkinsonun vücut ağırlığı üzerine etkilerine değindikten sonra beyin pili ameliyatı sonrası kilo artışını önleyecek önerilerde bulunacağız...
Parkinsonda kilo kaybı
Kilo kaybı, Parkinson hastalığında görülen temel özelliklerden bir tanesidir.. Hatta yapılan bazı araştırmalara göre kilo kaybının hastalık tanısı alınmadan yıllar önce başladığı düşünülmektedir.. Parkinson hastalarında ağırlık kaybının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Kişilerin enerji alımı anlamlı derecede artsa da, motor komplikasyonlardan dolayı oluşan enerji artışı nedeniyle gereken ihtiyaç karşılanmayabilmektedir. Parkinson hastalığında karşılaşılan diskinezi, sindirim ve boşaltım sistemindeki problemler kişilerde özellikle ilerlemiş rahatsızlıklarda ağırlık kaybına neden olmaktadır.
Beyin pili ameliyatı sonrası kilo artışı
Beyin pili tedavisi sonrası motor semptomlardaki iyileşme ile birlikte genellikle ağırlık artışı da görülmektedir. Gözleme dayalı olarak yapılan bir araştırmaya göre beyin pili ameliyatı sonrası kilo alan parkinson hastalarında ilk bir yıl içinde 9-10 kg kadar kilo artışı izlenmiştir. Bu alanda yapılan birçok çalışmada, ameliyat sonrası ilk bir yıl içinde görülen ağırlık artışının sebebinin normalleşen enerji metabolizması olduğunu belirtmektedir. Ancak İlaç miktarının azalması, beyindeki elektriksel değişimden kaynaklanan yeme davranışındaki değişiklik, artan dürtüsellik gibi başka nedenlerle de kilo artışı görülebileceği için artışın kaynağına yönelik kesin veriler yoktur.
Beyin pili ameliyatı olan parkinson hastaları kilo artışının bilincinde olmalıdır. Bu sayede diyetlerine ayrı bir önem gösterebilirler. Dengeli bir diyetle, hareket ederek aşırı kilo artışının önüne geçebilirler.
Ameliyat sonrası kilo artışını önlemeye yönelik tavsiyeler:
Aslında bu tavsiyeler sadece ameliyat sonrası değil, parkinson hastalarının hastalık seyri boyunca özen göstermesi gereken genel yaşama dair değişikliklerdir. İlk olarak doğru beslenme kemikleri güçlü tutacak, kabızlıkla savaşacak, genel sağlığı ve zindeliği koruyacaktır.
· Gün içerisinde en az altı bardak su için.
· Uykuyu kesintiye uğratabileceğinden şeker alımını ve kafeini özellikle yatmadan önce sınırlandırın.
· Az miktarda ceviz, kaju fıstığı, fındık ve diğer kuruyemişleri çiğ olarak tüketin.
· Faydalı antioksidanlar içeren meyveleri ve beyinde antienflamatuvar etkileri olabilecek balık ve yeşil yapraklı sebzeler yönünden zengin dengeli beslenin.
· Ameliyat sonrası kilo artışı görülebileceğinden günlük aldığınız kalori miktarına dikkat ederek ekmek ve şekeri mümkün olduğunca az tüketin.
Sonuç olarak parkinson hayatın her bölümünü etkileyebilen komplike bir rahatsızlıktır. Beyin pili ameliyatı uygun hastada ilerlemiş parkinson hastalığının saatini geriye alarak motor semptomları rahatlatır. Ameliyat sonrası kilo alımı ve öncesindeki kilo kaybına yönelik hastalar ve hasta yakınları bu durumun bilincinde olarak gerekli önlemleri almalıdır.
Sağlıklı günler…