Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
VAZOSPAZM (DAMAR BÜZÜŞMESİ) NEDİR?
Paylaş:
 
Beyin anevrizmasının yırtılmasının neden olduğu inme olan anevrizmal subaraknoid kanama her yıl ülkemizde binlerce insanı etkilemektedir... İlk kanamadan sağ kurtulan hastaların bir kısmı ise beyin hasarı veya gecikmiş serebral iskemi ile karşılaşmaktadır... Kanama sonrası beyin hasarı ve iskeminin yaygın nedenlerinden birisi vazospazmdır... Beyin anevrizması kanadıktan sonra cerrahi ya da endovasküler yöntemle tedavi edilip kapatılsa bile vazospazm olarak adlandırdığımız tehlikeli komplikasyon ortaya çıkabilir. Vazospazm serebral arterlerin (beyin damarlarının) daralması, damar büzüşmesidir. Subaraknoid kanamadan sonra birkaç gün içerisinde ortaya çıkar. En büyük risk 7-10 Güne kadar olmasına rağmen 3 haftaya kadar görülebilir.. Serebral iskemiye yol açıp açmayacağı vazospazmın şiddetine bağlıdır...
Çevresindeki yapılar arasındaki etkileşim tam olarak anlaşılamasa da vazospazm oluşumu kanama sonrası beyinde biriken hematom (kan pıhtısı) ile ilişkilidir.  Oluşumu için diğer risk faktörleri kanama sonrası kötü nörolojik durum, sigara kullanımı, şeker hastalığı, genç yaş ve rüptüre olan anevrizmanın lokalizasyonudur.

Vazospazm neden tehlikelidir?

Damar büzüşmesi ile ilgili temel problem arterin kan akışını azaltmasına veya tamamen durdurmasına neden olmasıdır. İlgili arterin beslediği dokular ihtiyacı olan besini yeterince alamaz. Etkilenen dokulardaki hücreler ölmeye başlar. Beyin ödemi ve hasarı gelişir. Genel olarak damar büzüşmesi rüptüre anevrizmalarla ilişkili ciddi sakatlık ve ölümün yaklaşık % 20'sinin nedenidir..

Teşhisi

Serebral vazospazmı teşhis etmek için bilgisayarlı tomografi, MR veya serebral anjiyografi yapılabilir. Transkraniyal doppler hasta başında kan akım hızının artmasının izlenmesi ile vazospazm başlangıcını tespit eder. Hastalığın teşhisi için genellikle tercih edilir. Çünkü diğer görüntüleme yöntemlerini yoğun bakım hastalarına uygulamak daha zordur.

Tedavisi

Subaraknoid kanaması olan hastalara vazospazm kaynaklı felçleri önlemek için ilaçlar verilir. Tedavi yoğun bakım şartlarında yürütülür. Damar büzüşmesi teşhis edildikten sonra tedavi beyne kan perfüzyonunu zorlamak için kan basıncının yükseltilmesini ve / veya anjiyografi yoluyla tedaviyi seçer. Anjiyografi yoluyla damarlara ilaç verilebilir ve / veya vazospazmın ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak arterleri genişletmek için balon anjiyoplasti kullanılabilir.
Ana tedavi beyne giden kan akışını artırmak ve böylece yaralı bölgeye daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktır.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
1 Yorum
Fatma mert

Peki büzüşmeden sonra ilaçlarla düzelirken birden beyin sıvı birikimi sonucu şant takılması ondan sonra yarı felç ve mide yoluyla beslenme ayreten boğazdan makina yoluyla hava alımı hastada iyileşme nezamana kadar sürer

OP. DR. EYÜP BAYKARA

onu kimse bilemez zaman gösterecek

Yorumunuzu Yapınız