Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
İLERLEMİŞ BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ
Paylaş:
Servikal omurgada boyun fıtığı varsa belirti olarak ilk akla gelen boyun ağrısıdır. Ancak boyun ağrısı fıtıklaşmış diski gösteren tek belirti değildir. Genellikle diğer fıtık belirtileri boyun ağrısına eşlik eder. Ağrı el parmaklarına dahi yayılabilir.. İlerlemiş boyun fıtığı olan hastalar günlük yaşamlarını çekilmez hale getirecek ağrılarla karşılaşırlar.. Boyun fıtığının ilerlemesi fıtıktan kaynaklanan ağrıların şiddetli hale gelmesine neden olur.. Fıtığın derecesine ve etkilediği bölgeye göre ilerlemiş boyun fıtığı belirtileri değişiklik gösterir. Aşağıda saydığımız belirtiler görülebilir: 
Felç belirtileri
Sinir tutulumu bulguları ya da nörolojik defisit
İdrar kaçırma, mesane ve barsak kontrolünün kaybı
Hareket bozuklukları (kollarda veya bacaklarda),
Şiddetli hareket kaybı
Yürümekte zorlanma
Bu belirtilerin her biri boyun fıtığının acil tedavi edilmesini gerektiren bulgulardır.  
Ayrıca ilerlemiş boyun fıtığı aşağıda saydığımız boyun fıtığı belirtilerinin şiddetli hale gelmesine neden olur.  
Boyun ağrısı 
Baş ağrısı 
Sertleşen boyun kasları 
Kol / el bölgesinde karıncalanma 
Kol / el bölgesinde uyuşma 
Kol/el bölgesinde duyusal bozukluklar 
Kolda kas zayıflığı 
Omuz ağrısı veya kol ağrısı 
Baş hareketlerinde sınırlılık 
Servikal omurgada disk hasarı ile bağlantılı sırt ağrısı oldukça nadirdir..
Ağrı bacaklara veya kalçaya yayılıyorsa bel fıtığı ile ilişkili olması daha olasıdır.  
Son olarak boyun fıtığına her zaman ağrının eşlik etmediği bilinmelidir. Hiçbir şikayeti olmaksızın, yani ağrısı olmayan birçok hastada da fıtıklaşmış disk görülebilir. Hatta 30 yaşın üzerindeki çoğu insanda intervertebral diskte problem yaygındır. Ancak çoğu zaman belirti göstermediği için fark edilmez. Belirti göstermeyen fıtığın tedavi edilmesine de gerek yoktur. 

İlerlemiş boyun fıtığı tedavisi 

Boyun fıtığı ileri aşamada değilse, fizik tedavi uygulamaları ve konservatif tedavilerle fıtığın iyileşmesi beklenir. Konservatif tedavi üç-dört hafta boyunca uygulanmasına rağmen boyun fıtığı belirtilerinde azalma görülmemişse ya da nörolojik defisit, felç gibi şiddetli bulgular varsa ameliyat önerilir. Boyun fıtığı ameliyatlarının minimal invaziv mikro cerrahi yöntemlerin gelişmesiyle son yıllarda etkinliği artmış, iyleşme süreleri kısalmıştır.  Boyun fıtığı ameliyatı fıtığın derecesine, konumuna, hastanın yaşına göre farklı cerrahi yaklaşımlar gerektirir. 
Çoğu vakada etkilenen intervertebral disk sinir köklerine baskı yaptığı ve dolayısıyla ağrıya neden olduğu için mikrodiskektomi ameliyatıyla çıkartılır ya da törpülenir. Mikrodiskektomi ameliyatı genellikle ön taraftan minimal bir cilt kesisi ile yapılır. İlerlemiş boyun fıtığı ameliyatlarında genellikle disk dokusunun tamamı çıkartıldığı için ameliyat sırasında omurlar platinle birbirine bağlanarak sabitlenir. Ameliyat sonrası hastalar aynı gün ya da genellikle bir gün sonra evlerine gidebilirler. Ameliyattan sonra yaklaşık iki hafta boyunca boyunluk kullanılması gerekir. Hasta iki hafta boyunca dinlenmelidir. Hekim tavsiye etmişse ilk birkaç günden sonra ev içerisinde kısa mesafeli yürüyüş yapılabilir. Tam iyileşme sağlandıktan sonra fıtığın tekrarlamaması ya da yeniden fıtık oluşmaması için fizik tedavi ve hafif egzersizlerle kasların güçlü tutulması, kötü postürün terk edilmesi çok önemlidir.  
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız