Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
ANEVRİZMA MR.DA GÖRÜNÜR MÜ ? 
 
Beyin anevrizmaları kalp krizine benzer.. Tıpkı bir insanın yaklaşmakta olan kalp krizi konusunda herhangi bir uyarısı olmadığı gibi, neredeyse beyin anevrizmasının yırtılmaya başladığına dair hiçbir uyarı yoktur. Neyse ki, görüntüleme tarama teknikleri sayesinde, beyin anevrizmasını taşıma riski yüksek olan bireyler, invazif olmayan görüntüleme testleri ile kolayca tanımlanabilir. Ancak normal çekilen beyin mr.da anevrizma tanısı nadir olarak konulabilir... Anevrizma olup olmadığı beyin damarlarını gösteren özel bir MRG çeşidi olan ‘MR Anjiografi’ dediğimiz tetkikle konulabilir.. 
 
Beyin anevrizması gelişimi için risk faktörleri arasında sigara kullanımı, vücudun yapısal proteinlerinin bozuklukları (Ehlers-Danlos sendromu, Marfan sendromu), fibromüsküler displazi, kronik hipertansiyon, yakın ilişkili aile bireylerinde beyinl anevrizma öyküsü, kokain,,  veya amfetamin kullanımı ve polikistik böbrek hastalığı olanlar risk altındadır..
 
Görüntüleme önerileri 
 
Ailede füziform anevrizma öyküsü olanların: 
 
Birinci dereceden akrabasında bilinen bir  fusiform beyin anevrizma teşhis edildiğinde, tarama önerilip önerilmediği açık değildir.. Bazı doktorlar tarama önerebilir... 
 
Ailesel  anevrizma öyküsü olanlar: 
 
Ailenin bir üyesinin anevrizmadan etkilendiği biliniyorsa, diğer aile üyelerinin anevrizma açısından araştırılmas net olarak tavsiye edilmez, bu bireylerde anevrizma oluşumu genel popülasyona göre yaklaşık olarak aynı veya sadece biraz daha yüksektir. Bu biraz tartışmalı bir konudur ve aile üyeleri tercih ettikleri takdirde beyin MRA veya beyin CTA ile görüntüleme kolayca yapılabilir. Bazı doktorlar birinci derece akrabaların (kardeşler, ebeveynler, çocuklar) taranmasını önerir. 
 
Ailenin iki veya daha fazla üyesi beyin anevrizmasından etkilenmişse, etkilenenlerin 25 yaşın üzerindeki birinci derece akrabaları için genellikle anevrizma taraması (beyin MRA veya beyin CTA ile) önerilir. Tavsiyemiz beyin anevrizması olan iki veya daha fazla akrabası (örneğin, anne, baba, erkek kardeş, kız kardeşi, teyze, amca, büyükbaba, kuzen) olan herhangi bir kişi için, yirmi yaşlarında başlayan ve sonrasında her 5 ila 10 yılda bir anevrizma taraması yapılmasıdır.  Ailede anevrizma öyküsü olan hastaların daha sonraki yaşlarda daha genç yaşta gelişebileceği düşünülmektedir. Ailesinde anevrizma öyküsü olanlar birden fazla anevrizmaya sahip olabilir ve bu anevrizmaların daha küçük boyuttayken yırtılma olasılığı daha fazladır. Bu aile üyelerinde anevrizma gelişme riski kadınlarda, hipertansiyonu olanlar ve sigara içenlerde daha fazladır. Ailenizde anevrizma öyküsü varsa, yirmili yaşlarınızdayken MRA veya BTA görüntüleme yöntemlerini yaptırmanız zorunludur. Erken teşhis, hayat kurtarır, çünkü anevrizma kanamadan ortaya çıkarıldığında tedavisi daha kolaydır. 
 
Anevrizmaları taramanın iki hızlı ve güvenli yolu MRA ile MRG (anjiyografi ile Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve BTA ile BT (Anjiyografi ile Bilgisayarlı Tomografi) içerir. Bu çalışmalar sırasında elde edilen görüntüler, 2 mm kadar küçük anevrizmaları güvenilir bir şekilde algılar. Bu tür çalışmaların her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. 
 
 
 
MRA görüntüleri, güçlü bir manyetik alandaki bozuklukların bir sonucu olarak üretilir. Beynin kendisinin mükemmel görüntüleri elde edilir ve ana damarların makul derecede iyi görüntüleri de vardır. Bu, bir başlangıç görüntüleme yapmak için iyi bir yoldur. Bunlar radyasyon kullanılmadığı için çok güvenli testlerdir, ancak görüntülerin kalitesi ve detayları BTA veya kateter anjiyografi kadar iyi değildir . Ek olarak, bir hastanın bu çalışmalardan birini tamamlaması 40 dakika kadar sürebilir ve makinenin sınırları klostrofobi(kapalı alan fobisi) hissi uyandırdığı için klostrofobik olan hastaların sık sık yatıştırılması gerekir. 
 
BTA görüntüleri, iyot bazlı bir boya enjekte edilerek oluşturulur. Damardan kalbe geçtikten sonra beyine pompalanırken, kafadan X-ışınları geçirilir ve görüntüler oluşturulur. Bu, sadece birkaç dakika süren çok hızlı bir testtir ve görüntülerin kalitesi ve detayları mükemmeldir. Tek dezavantajı, hastayı X-ışını radyasyonuna ve bazı hastalarda alerjik reaksiyona neden olabilen iyodine maruz bırakmasıdır.  
 
Kateter bazlı anjiyografi, tarama için iyi bir başlangıç ​​testi değildir, çünkü invaziv yani girişimsel bir işlemdir ve maliyeti daha yüksektir ancak BTA’da veya MRA’da şüpheli bir görüntü varsa bunu netleştirmek için ve kesin tanıyı koymak için yapılması zorunludr. 
 
 Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız