Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital

KİFOZ NEDİR ?

KİFOZ NEDİR ?
Paylaş:
Omurgaya yandan baktığımızda boyun bölgesinde hafif bir lordoz yani çukurluk, sırt bölgesinde hafif bir kifoz yani normal kamburluk, bel bölgesinde de hafif bir çukurluk görürüz. Bu normal olarak gözlenen çukurluğun ve kamburluğun belli bir sınırı vardır. Genellikle normal ayakta duruş pozisyonunda 20 ile 50-55 derece arasında sırt bölgesindeki kifoz yani kamburluk normal sınırlarda kabul edildir. Ayakta duruş pozisyonunda 50-55 derece üzerindeki kifoz anormal kabul edilir .

YAPISAL KİFOZ (SCHUERMANN) NEDİR ?

Omurgaya yandan bakıldığında 50-55 derecenin üzerinde görülen ve dik durmayla da düzelmeyen kifozdur. Yapısal kifozun nedeni bilinmemektedir. Omurga kemiklerinin normal kare şeklinden üçgen bir şekil almasına bağlı oluşur. Yapısal (schurmann) kifoz dışında diğer kifoz nedenleri; omurga kırıkları, omurga enfeksiyonları ve bazı kas iskelet hastalıklarıdır. Kötü duruş pozisyonuna bağlı yandan bakınca görülen kamburlukla yapısal veya diğer sebeplere bağlı kifozun ayrımı önemlidir. Kötü duruşa bağlı görülen kifoz dik durunca düzelir fakat diğer sebeplere bağlı gelişen kifoz dik durmayla da düzelmez.

KÖTÜ DURUŞA BAĞLI KİFOZ TEDAVİSİ NEDİR ?

Günümüzde ofis çalışanlarında ve sürekli masa başında vakit geçiren çocuklarda sıklıkla görülür. Oturma alışkanlığı düzeltmek ve otururken daha dik bir pozisyonda durmaya alışmak gerekir. İyi bir duruş eğitimi ve fizik tedaviyle düzelirler. Fizik tedavide sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirmek esastır.

YAPISAL KİFOZ TEDAVİSİ ?

Hafif ve orta dereceli kifozlarda korse tedavisi ve fizik tedavi uygulamaları hastalığın ilerlemesini ve cerrahi sınırlara ulaşmasını engelleyebilir. Bu uygulamalar kifozu düzeltmez. Fakat çoğu hastada korse ve fizik tedavi uygulamalarına rağmen kifozda artış olur ve cerrahi tedavi gerekecek düzeye kadar ilerler. Cerrahi tedavide skolyoz cerrahisine benzer şekilde omurgaya platin konur. Bazen omurgaya platin konulmasına ek olarak bazı seviyelerdeki omurlardan, kamburluğu tam düzeltebilmek için kama şeklinde kemik parçaları çıkarmak eklenir.