Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
Paylaş:
Beyinde baloncuk diğer adıyla anevrizma beyin atardamarı duvarında, içerisi kanla dolu olan ve damardan dışarıya doğru baloncuğa benzeyen çıkıntı yapan, genişlemiş ve damar duvarı incelmiş zayıf bir noktadır... Tedavi edilmediği takdirde yırtılabilir veya patlayabilir, felce ya da ölüme neden olabilir. Beyinde baloncuk belirtileri anevrizmanın büyüklüğüne, büyüme hızına ve konumuna bağlı farklılıklar gösterir.. Çoğu vakada ise anevrizma kanamadan belirti göstermeyebilir..  Beyin anevrizması semptom göstermişse, semptomlar diğer birçok hastalıkla karıştırılabileceği için teşhis için mutlaka bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanının muayene etmesi gerekir. Teşhis sonrası anevrizmanın patlama riski tahmin edilebilir, tedavi seçenekleri ve riskleri hakkında bilgi verilerek tedavi planlanabilir.. 

Beyinde baloncuk belirtileri nelerdir? 

Rüptüre olmamış yani kanamamış beyin anevrizması genellikle herhangi bir semptoma neden olmaz. Sıklıkla farklı nedenlerle uygulanan görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen fark edilir. Bazı durumlarda baloncuk kanamadan büyüyerek çevre dokulara baskı uygulayabilir.  Anevrizma semptom geliştiriyorsa semptomlar anevrizmanın konumuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. 
Rüptüre olmamış beyin anevrizmaları beyin içindeki dokulara veya sinirlere baskı yapıyorsa aşağıdaki semptomlara neden olabilir: 
Görme kaybı veya çift görme gibi gözle ilgili sorunlar 
Gözün üstünde veya çevresinde ağrı 
Yüzün bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük 
Konuşma zorluğu 
Şiddetli lokalize baş ağrısı 
Denge kaybı 
Uyuşukluk ve karıncalanma 
Yüz, kol veya bacakta zayıflık veya felç 
Konsantrasyon zorluğu veya kısa süreli hafıza sorunları 
Yukarıda saydığımız semptomlar farklı birçok rahatsızlığın da belirtileridir. Bu nedenle semptomlardan birini yaşıyorsanız mümkün olan en kısa sürede hekime muayene olarak nedenini araştırmanızı tavsiye ederim. 

Kanama sonrası beyinde baloncuk hangi belirtilere yol açar? 

Patlamış ya da rüptüre olmuş anevrizma ani ortaya çıkan, anevrizmanın konumuna göre değişiklik gösteren semptomlara neden olur. Beyinde baloncuk yırtılması subaraknoid kanama olarak isimlendirilen beyin kanaması türüne neden olur. Kanama felç, kalıcı sakatlık ya da ölüme neden olabilir. 
Anevrizma patladığında semptomlar uyuşukluk, güçsüzlük, hareket zorluğu ve konuşma güçlüğü gibi felç semptomlarına benzerdir. Diğer semptomlar: 
Ani başlayan çok şiddetli baş ağrısı  
Ani başlayan boyun ağrısı veya boyun tutulması 
Ani başlayan bulantı ve kusma 
Çift görme ya da görme ile ilgili sorunlar 
Bilinç kaybı 
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, ya da yakınınızda bu sorunlar ortaya çıkarsa hemen yardım istenerek en yakın sağlık kuruluşuna müracaat sağlanmalıdır. 

Belirti göstermeyen anevrizmadan korunmak için neler yapılabilir? 

Anevrizma oluşumunu ve patlamasını tetikleyen bilinen etmenlerden uzak durmak dışında korunma yöntemi yoktur. Yüksek tansiyonu kontrol altına almak, sigarayı bırakmak, düzenli spor yapmak anevrizma riskini düşüren yaşam tarzı değişiklikleridir. Ayrıca başka bir anevrizma öykünüz varsa, ailede birinci derece yakınlarda beyinde baloncuk öyküsü varsa risk daha fazla olduğu için özellikle 40'lı yaşlardan itibaren anevrizma yönüyle araştırılmanız yararınıza olabilir.  
Uygun hastalarda damar içi tedavi yöntemleriyle beyinde baloncuk eskiye oranla günümüzde çok daha konforlu, kafatasında kesi olmadan tedavi edilebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için anevrizma ameliyatı başlıklı yazımızı görüntüleyebilirsiniz.  
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız