Beyinde damar genişlemesi, beyni besleyen damarların düzgün, silindirik şekillerini koruyamadıklarında meydana gelir.. Zamanla kan basıncı nedeniyle damar duvarı genişleyerek baloncuk görünümüne sahip bir kese oluşturabilir... Bu durumun tıptaki adı anevrizmadır. Damarların dönüm veya dallanma noktalarında oluşma eğilimindedir... Beyindeki ana arterlerin anatomik yapısı nedeniyle genellikle tahmin edilebilir bölgelerde anevrizmalar meydana gelmektedir...
Beyinde damar genişlemesi hakkında endişelenmemizin nedeni kan basıncının incelen arter duvarını yırtma ihtimalidir. Damar yırtıldığında beyin kanaması (subaraknoid kanama) oluşur.. Kanamanın şiddetine ve konumuna göre kişi yaşamını kaybedebilir ya da yaşamsal fonksiyonları zarar görebilir..
Beyinde damar genişlemesi neden tehlikelidir?
Beyin Herniasyonu
Beyin anevrizmaları genellikle kanı yüksek basınç altında beyne taşıyan arterlerle ilgili bir problemdir. Bu nedenle anevrizma yırtıldığında kan ciddi bir basınç altında beyni çevreleyen sıvı boşluğuna girer. Kafatası sabit bir hacme sahip olduğu için küçük bir hacim artışı bile kafa içi basıncı hızla arttırarak beyne zarar verebilir. Daha ciddi durumlarda ise yüksek basıncın etkisiyle beynin bir bölümü diğer bir bölümünü olmaması gereken bir alana doğru sıkıştırabilir. Bu kütle etkisinin şiddeti hastada meydana gelecek nörolojik hasarın derecesi üzerinde önemli bir belirteçtir..
Hidrosefali
Beyin omurilik sıvısı beyindeki nöronların normal sağlığını ve işlevini sürdürmede hayati bir role sahiptir. Her gün (çok yavaş hızda) bir miktar omurilik sıvısı oluşur ve belirli bölgelerdeki damarlar tarafından emilir. Bu devirdaim sürekli devam eder.
Rüptüre anevrizmadan bu boşluğa ne kadar kan girdiğine bağlı olarak emilim bozulur. Yani omurilik sıvısı normal şekilde boşaltılamayabilir. Ancak omurilik sıvısı oluşumu devam eder. Kafatasındaki basınç daha da yükselir. Buna hidrosefali denir. Vücut tarafından üretilmeye devam eden omurilik sıvısı için alternatif bir drenaj yolu sağlamak için kalıcı bir drenaja (şant) ihtiyaç duyulabilir. Tedavi edilmeyen hidrosefali beyin dokularının daha fazla kaybına neden olur.
Vazospazm
Beyinde anevrizma kanadığında kan subaraknoid boşluğa akar. Subaraknoid boşlukta kan bulunması beyni besleyen arterlerden bazılarının daralarak kasılmasına neden olabilir. Bu durum daralan arterin beslediği dokulara kan akışını tehlikeye atar. Yetersiz kan akışı iskemik inmeye veya daha fazla beyin hasarına yol açabilir.
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra nöbetler, enfeksiyonlar, bacaklarda kan pıhtılaşması ve kalp sorunları dahil olmak üzere başka sorunlarda meydana gelebilir.
Beyinde damar genişlemesi beyin kanamasına yol açarak yukarıda saydığımız komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle tehlikelidir. Yaşam kaybından yaşamsal fonksiyonların kalıcı olarak kaybedilmesine kadar çok ciddi etkileri olabilir.
Beyin ana damarda genisleme var 12cm genisliginde oldugu soyleniyo ameliyat mumkunmu olursa riksi varmi
detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız