Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
GENÇ BAŞLANGIÇLI PARKİNSON HASTALIĞI
Paylaş:
 
Parkinson hastalığı ortalama teşhis yaşı 62’dir. Yani parkinson genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Bununla birlikte, bazı insanlar hastalığı daha genç yaşlarda geliştirebilir. 50 yaşın altında Parkinson teşhisi konan kişiler genç başlangıçlı parkinson hastası olarak nitelendirilir.. Parkinson hastası olan yaklaşık 1 milyon kişinin yüzde 2 ila yüzde 10'u genç olduğu düşünülmektedir..

Genç başlangıçlı Parkinson hastalığının nedenleri

Genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmasına rağmen, genç başlangıçlı parkinson hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.. Genetik etkinin genç parkinson hastalarında daha büyük rol oynadığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda parkinson geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı bazı genetik mutasyonlar tespit edilmiştir. Ancak genetik test mevcut olsa da, bu genetik mutasyonlara sahip olan herkes hastalığı geliştirmemektedir...

Hastalığının farklı yönleri

Hastalık her yaştan insanda benzer olsa da, genç başlangıçlı parkinson hastalarında genellikle daha yavaş ilerleme eğilimine sahiptir.. Ancak bu hastalar ilaçlardan daha fazla yan etki yaşama eğilimindedirler ve levodopa ilacına yanıt olarak diskinezilere sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Diskineziler, parkinson hastalık belirtilerinden daha farklı istemsiz hareketlerdir. Kolların, bacakların, vücudun veya yüzün istemsiz dalgalanma şeklindeki istemsiz hareketleridir...
Hafıza kaybı, kafa karışıklığı ve denge problemleri gibi parkinson ile ilişkili diğer problemler, genç başlangıçlı parkinson hastalarında daha seyrek görülürler...

Hastalığın belirtileri

Yaşlı hastalarda görülen aynı semptomlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere genç başlangıçlı parkinsonda da görülür:
·         Ellerin, kolların, bacakların veya yüzün titremesi
·         Vücut katılığı,
·         Hareket yavaşlaması,
·         Bozulmuş denge
·         Koordinasyon eksikliği
·         Depresyon
·         Uyku bozuklukları
·         Bozulmuş hafıza veya düşünme
·         İdrar yapma veya kabızlık ile ilgili zorluklar
Genel olarak, genç başlangıçlı Parkinson hastalarında daha az sıklıkla hafıza kaybı,, kafa karışıklığı ve denge güçlüğü görülür. Diğer taraftan depresyon ya da anksiyete bozukluğu daha sıktır..

Hastalığın tedavisi

Parkinson yaşlıları etkileyen bir hastalık olarak bilinir. Genellikle doğru olsa da bu algı genç bir insanda hastalığın teşhisini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle teşhis süreci gençlerde daha uzun sürmektedir. Hastaların çoğuna motor semptomlarını azaltmak için karbidopa / levodopa grubu ilaçlar reçete edilir..
Bununla birlikte, genç başlangıçlı Parkinson hastalarının bu ilacın diskinezi gibi yan etkilerini görme olasılıkları daha yüksektir.
Parkinson hastalığında diğer bir tedavi seçeneği olan beyin pili tedavisi, parkinson'un motor semptomlarını gidermek için özellikle genç hastalarda ilaçların yan etkileri ile hastanın muhtemel yaşam süresinin uzunluğu birlikte düşünüldüğünde daha fazla ön plandadır.  
Beyin pili tedavisi, beynin belirli bölgelerine iki adet elektrotun ve köprücük kemiği arkasına kalp piline benzeyen bir cihaz olan beyin pilinin yerleştirildiği cerrahi bir uygulamadır. Kısaca pil beyne yerleştirilen elektrotlara elektriksel sinyaller göndererek beyindeki nöronlar arasındaki iletişim sağlanmaktadır. Beyin pili tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Son olarak genç başlangıçlı parkinson hastaları ayrıca motor semptomları hafifletmek için fizik tedaviye, konuşma terapisine ve egzersize iyi yanıt verirler. Bu nedenle bu hastalarda hareket, günlük yaptıkları işleri zorlansalar da yapmaya devam etme, insanlarla iletişim kurma ilaçlar kadar değerlidir.
Ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız