Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
 
İlerlemiş parkinson hastalığı günlük yaşam aktivitelerinde artık bağımsız olamayan, yemek yeme,, banyo yapma, giyinme ve tuvalet gibi öz bakımları için yardıma ihtiyaç duyan kişileri kapsar... Parkinson bireyden bireye farklılık gösteren çok değişken bir rahatsızlıktır. Bazı kişiler için hastalık hiçbir zaman bu seviyeye ulaşmaz. Ancak bazı kişilerde kısa sürede hastalık hızla ilerleyerek bu safhaya ulaşabilir. İlaç tedavisinin artık yanıt vermediği, ya da ilaçların yan etkilere neden olduğu ilerlemiş parkinson hastalığında beyin pili etkili bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır... Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda ise daha erken safhalarda uygulanan beyin pili tedavisinin hastalığın ilerlemesini azalttığına yönelik veriler bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle genç yaşta parkinsona yakalanan, hastalığı hızlı ilerleyen kişilerde daha erken aşamalarda beyin pili tedavisi düşünülebilir...

İlerlemiş parkinson hastaları günlük yaşamlarında hangi sorunlarla karşılaşıyorlar?

Düşmeler

Düşme parkinson hastaları için hastaneye yatışların başlıca nedenlerinden birisidir.. Parkinson hastalığının sebep olduğu denge problemleri, levodopa tedavisinin yan etkisi olan diskineziler ve son zamanlarda motor olmayan semptomlardan birisi olarak gösterilen kan basıncında yaşanan ani düşüşler parkinsonda düşmelerin nedenleri arasında gösterilmektedir. Düşme yaşanmaması için hasta yakınlarına önemli görevler yüklenmektedir. Hasta yakınları düşmelerin hastayı yaralamaması, hastada düşme korkusuna neden olmaması için hastaların takılmalarına neden olabilecek halı, kilim gibi eşyaları kaldırmalı, lavaboda ya da sık kullandıkları yerlerde ayağa kalkarken destek olabilecek aparatlar yaptırmalıdırlar...

Aşırı hareketsizlik

Düşme korkusunun da neden olduğu aşırı hareketsizlik kontraktürler, bası yarası ve kas kaybı gibi zorluklara neden olmaktadır. İlaç tedavisinin artık yetmediği, beyin pili ameliyatı yapılamayan, sandalyeye bağımlı hale gelen ilerlemiş vakalarda pasif egzersizlerle, fizik tedavi ile bu komplikasyonları önlemeye çalışmak önerilir.

Yatak yarası

İlerlemiş parkinsonda yaşanabilecek bilişsel gerileme ve hareketsizlik, ciltte belirli bir bölgeye uzun süreli baskıdan kaynaklanan bası yaralarının gelişimi için risk faktörleridir. Derhal tedavi edilmezse yatak yaraları altta yatan dokuların enfeksiyonlarına yol açabilir.  Enfeksiyon çok ilerlerse hastanın yaşamını dahi tehdit edebilir.

Salya ve yutma güçlüğü

Parkinsonun ileri aşamalarında salya akması, yutma kaslarının geri dönüşü olmayacak şekilde zayıflamasının bir sonucu olabilir. İlaç optimizasyonuna rağmen devam ederse yeterli gıda ve sıvı alımını engelleyen yutma güçlüğünün ilk belirtisi olabilir. Ayrıca yutma güçlüğü salya akmasından bağımsız da ortaya çıkabilir.

Sonuç ve öneriler

İlerlemiş parkinson hastalığı hayatın her alanını etkileyebilen birçok farklı rahatsızlığa neden olmaktadır. Yukarıda saydığımız durumlar hastalığın oldukça ilerlemiş safhalarında yaşanan olumsuzluklardır. Bu nedenle parkinson hastalığında bu aşamalara gelmeden, ilaç tedavisi artık işe yaramadığında ya da yan etkileri nedeniyle kullanımında zorluklar ortaya çıktığında uygun hastaların beyin pili uygulamasını düşünmelerini tavsiye ederim.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
2 Yorum
Mehmet mancır

Annemde parkison var iletişim mumarası alabilirmiyim

OP. DR. EYÜP BAYKARA

sayfadaki iletişim bölümündeki numaradan bize ulaşabilirsiniz

Mehmet mancır

Annemde parkison var iletişim mumarası alabilirmiyim

OP. DR. EYÜP BAYKARA

merhaba sayfadaki iletişim bölümündeki numaradan bize ulaşabilirsiniz

Yorumunuzu Yapınız