Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
PARKİNSON DEMANSI
Paylaş:
Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıklar, hastaların ve ailelerinin yaşamları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. Semptomlar motor işlev kaybından konuşma güçlüğüne, hafıza kaybına kadar oldukça geniştir.. Bu rahatsızlıklarda ilaç tedavileri semptomları gidermeye yöneliktir. Nörolojik rahatsızlıkların genelinde hastalığın ilerleyişini tamamen engelleyen bir tedavi mevcut değildir...  
Nörolojik bir rahatsızlık olan parkinson hastalığında da ilaç tedavisi ilk seçenektir.. İlaçlar belirli bir süre hastalığın semptomlarını giderir. Ancak ilaçlar hastalığın ilerleyişini durdurmazlar. Hastalar hastalık ilerledikçe demans, kabızlık vb. ikincil semptomlar geliştirebilirler.. Demans zihinle ilgli becerilerin gerilemesi durumudur. Halk arasında bunama olarak bilinir...

Parkinson demansı

Parkinson hastalığı genellikle ilk belirti olarak motor semptomlarıyla kendini gösterir. Ancak ilerledikçe hastaların bir kısmı demans belirtileri gösterebilirler. Maalesef demans ileri seviyede ise motor semptomlarının yıkıcı etkilerini dahi unutturabilir..
Parkinson Demansı belirtileri
·         Konsantrasyon güçlüğü
·         Unutkanlık, hafıza problemleri
·         Yeni konular öğrenmede güçlük
·         Problem çözmede zorluk
·         Zihin karışıklığı

Demans tedavisi

Parkinson veya demansın ilerlemesini durdurmanın bir yolu olmamasına karşın ilaç tedavisi ve hayat tarzı değişiklikleri ile demans kontrol edilebilir. Hasta yakınlarının yapacakları en iyi şey hastayı mümkün olduğunca günlük rutin faaliyetlere yani hayata dahil edip sanrılar yaşadıklarında onları sakinleştirmek ve stres seviyelerini azaltmaktır...

Alzheimer demansı ile parkinson demansı farklı mıdır?

İki demans açısından da belirtiler benzerdir. Ancak parkinson da demansın yanında parkinsona özgü diğer semptomlar vardır. Alzheimerda ise demans hastalığın mutlak belirtisidir. Parkinsonda hastalık ilerledikçe demans gelişebilir. Ancak parkinson hastalarının çoğunda demans görülmez.
Diğer taraftan parkinson demansı alzheimer’a göre hasta açısından daha yıkıcıdır. Çünkü hasta hem parkinson hastalığıyla hem de bunama ile mücadele eder. Zaten ilerleyen hastalığı nedeniyle bakıma muhtaç olan parkinson hastası bir de bunama ile mücadele etmek zorundadır. Bu nedenle hem hasta hem de hasta yakınları için oldukça zorlu bir süreçtir.

Beyin pili parkinson demansını tedavi edebilir mi?

Maalesef henüz parkinson demansı beyin pili ile tedavi edilememektedir. Diğer taraftan belirli bir düzeyde demans gelişen parkinson hastaları için beyin pili tedavisi önerilmemektedir.
Beyin pili tedavisinin kanıtlanan ve belki de en çok uygulaması olan başarısı, Parkinson hastalığında titreme ve motor koordinasyonun kontrolünü sağlamasıdır. Parkinson, beynin substantia nigra adı verilen bir bölgesindeki nöronların dejenerasyonundan kaynaklanır. Bu nöronlar dopamin salgılar. Bu nöronların işlevini kaybetmesi dopamin miktarını azaltır.
Klasik senaryoda hasta dopamin içeren ilaç tedavisine başlar. Ancak parkinson ilerleyici bir hastalıktır. Hastadan hastaya ilerleme hızı değişse bile mutlaka ilerler. İlaçlar fayda sağlamamaya dahası yan etkiler göstermeye başlar. İşte bu aşamada parkinson beyin pili tedavisinin hastalığın titreme, yavaşlık, hareket güçlüğü gibi motor semptomlarından kurtulma sağlar.

Beyin pili ile yeni tedaviler

Beyin pilinin parkinson motor semptomlarındaki başarısı araştırmacıları yeni alanlara yöneltmiştir. Bu kapsamda son yıllarda alzheimer rahatsızlığından bağımlılık tedavisinen kadar bir dizi hastalıkta beyin pili tedavisinin etkili olup olmayacağı araştırılmaktadır.
Ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız