Parkinson hastalığı olan kişiler bazen parkinsonla ilişkili olmayan rahatsızlıklar nedeniyle tıbbi prosedür ve ameliyatlarla karşı karşıya kalabilirler... Yaş ortalaması yüksek olduğu için parkinsonlu bir hastanın başka rahatsızlıklar nedeniyle ameliyat olması sık karşılaşılan bir durumdur.. Bunlar kolonoskopi, endoskopi gibi nispeten daha kolay prosedürler olabileceği gibi parkinson hastaları katarakt, safra kesesi gibi yaygın ya da fıtık, kalp ameliyatı gibi daha komplike ameliyatlar olmak zorunda kalabilirler.. Parkinson hastası ameliyat olabilir mi? ya da parkinson ameliyat için risk oluşturur mu? soruları parkinson hastaları tarafından sıklıkla sorulmaktadır...
İlk olarak şunu belirtmek gerekir parkinson hastalığı bireyleri farklı şekillerde etkiler. Bazılarında parkinson belirtileri hafif seyrederken, diğer bir grup hasta için durum tam tersi olabilir. Yine bazı hastalar titremelerin yanı sıra bilişsel, duyusal, psikolojik problemler yaşayabilir.. Bu nedenlerle spesifik olarak bu soruya yanıt vermek zordur. Ancak genel olarak parkinson hastalığına sahip kişilerin anestezinin yan etkilerine ve ameliyatın vücutta oluşturduğu stresten kaynaklanan olumsuz etkilere daha yatkın oldukları söylenebilir.. Ancak bu durum parkinson hastalarının diğer rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olamayacağı anlamına gelmemelidir..
Ameliyatın türüne bağlı olarak anestezi için birden fazla seçenek olabilir. Genel anestezi tek seçenek olmayabilir ve daha lokalize bir anestezi şekli mümkün olabilir. Lokal anestezi tipik olarak daha az yan etkiye neden olur. Ameliyattan önce cerrah ve anestezi uzmanıyla hangi anestezi seçenekleriniz olduğunu konuşmalısınız. Ayrıca, parkinson rahatsızlığınıza ilişkin ameliyat yapacak cerrahı mutlaka bilgilendirmelisiniz. Bu şekilde ameliyatı yapacak doktor ilgili birimle de irtibat kuracaktır..
Parkinson hastası ameliyat öncesi ve sonrası nelere dikkat etmelidir?
Normal parkinson ilaçlarınızı ameliyattan önce anestezi zamanına kadar çok az bir suyla almaya devam etmeniz en iyisidir. Ancak bu durumun spesifik ameliyatınız açısından kabul edilebilir olup olmadığını cerrahınıza ve anestezi uzmanınıza mutlaka danışmalısınız. Yine parkinson ilaçlarınıza ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede ameliyatı yapan doktora danışarak devam etmelisiniz. Ameliyattan hemen sonraki günlerde parkinson ilaçlarına duyarlılığın geçici olarak artması veya azalması mümkündür. Bu durum diskinezilerde artışa veya ameliyattan sonra daha fazla OFF süresine yol açabilir. Böyle bir durumda parkinson ilaçlarının geçici olarak ayarlanmasına yardımcı olması için bir nöroloji ya da hareket bozuklukları uzmanına danışmalısınız.
Ameliyattan sonraki haftalarda, ameliyatın stresi nedeniyle parkinson semptomları geçici olarak kötüleşebilir. Yine ameliyat sonrası kan basıncı dalgalanmaları, idrar disfonksiyonu, kabızlık ve yutma güçlükleri şiddetlenebilir. Bu problemler parkinson olmayan birine kıyasla daha yavaş iyileşir. Ancak yeterince zaman verilirse tipik olarak her şey başlangıç noktasına döneceğinden sabırlı olmalısınız.
Sonuç olarak parkinson hastaları herhangi bir ameliyatın olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalırlar. Bu durum hastaların ihtiyacı olan tedaviyi olamayacağı anlamına gelmemelidir. Parkinson hastası ameliyat olabilir. Ancak her parkinson hastasında hastalık farklı seyrettiği için ameliyat kararı ameliyatın türüne ve şekline göre ilgili cerrah, anestezi uzmanı tarafından verilecektir.