Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
ARAKNOİD KİSTLER VE TEDAVİSİ
Paylaş:
 
Beyin meninks adı verilen kalın bir koruyucu zar ile çevrelenmiştir... Meninksler embriyolojik olarak gelişen 3 farklı tabakadan oluşur. En dıştaki tabaka dura mater, orta tabaka araknoid mater ve doğrudan beyne ve kan damarlarına bitişik olan en içteki tabaka pia mater olarak adlandırılır... Araknoid kist, araknoid zarın yırtılmasından kaynaklanan, genellikle konjetinal yani doğuştan itibaren var olan bir durumdur. Başın veya omurganın altında, içerisi beyin omurilik sıvısına benzer berrak sıvı ile dolu bir kese olarak tanımlanabilir...

Çocuklarda arakroid kist

Çocuklarda arakroid kistlerin çoğu herhangi bir soruna veya belirtiye neden olmaz.. Belirti göstermeyen bu araknoid kistler sıklıkla kafa travması gibi başka bir nedenle çocuklar muayene edildiğinde, tesadüfen bulunur. Semptoma neden olmayan, tesadüfen bulunan araknoid kistlerin tedavisi genellikle kistin boyutunun değişip değişmediğinden emin olmak için periyodik izlemdir. Ancak, araknoid kistler semptomlara neden oluyorsa cerrahi tedavi gerekir. Çoğu çocukta semptoma neden olmadığı için ameliyata ihtiyaç duyulmaz..

Belirtileri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi araknoid kist genellikle asemptomatik olmasına rağmen bazen aşağıda saydığımız tehlikeli sorunlara neden olabilir.
Artan kafa içi basıncı: Kistin zamanla büyümesi yavaş büyüyen bir tümör gibi davranmasına neden olur. Büyüyen kist kafatası sabit basınca sahip olduğu için kafa içi basıncı arttırır. Bu nedenle baş ağrısı, boyun ağrısı, bulantı ve kusma, yorgunluk/uyuşukluk ve kafa karışıklığı gibi semptomlar görülebilir.
Nörolojik defisitler: Kistin çevre dokulara baskı yapması spesifik nörolojik defisitlere, yani güçsüzlük, uyuşukluk, konuşma bozukluğu, koordinasyon bozukluğuna yol açabilir. Nadiren hipofiz bölgesindeki araknoid kistler hipofiz disfonksiyonuna ve hormonal eksiklikten kaynaklanan semptomlara neden olabilir.
Kistin konumuna bağlı olarak nöbet gelişebilir.
Araknoid kistlerle ilgili semptomlar genellikle uzun yıllar boyunca ilerleyicidir. Semptomu olan hasta tedavi edilmediğinde kistin büyümesi kafa içi basınç artışına ya da kanamaya bağlı kalıcı nörolojik hasara yol açabilir.

Araknoid kist tedavisi

Semptoma neden olmayan araknoid kistlerde genellikle kistin boyutunun değişmediğinden emin olmak için izlem önerilir. Kist semptomlara neden oluyorsa semptomları ve gelecekte yol açabileceği sorunları ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyatta kistin içerisindeki sıvının başka bir bölgeye ağızlaştırılması amaçlanır. İki yöntemle yapılabilir. İlk olarak endoskop kullanılarak kistte delik açılıp içindeki sıvının beyin omurilik sıvısı içeren diğer bölgelere akması sağlanır. Ardından sıvı vücut tarafından emilir. Diğer yöntemde ise kiste şant takılarak sıvının karın boşluğuna akması amaçlanır. Hangi yöntemin uygulanacağı kistin boyutu, konumu, hastanın yaşı gibi çoklu faktörlere bağlıdır. Cerrahınız sizin özel durumunuza göre en uygun yöntemi önerecektir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
1 Yorum
saddam Akkoyunlu

hocam benim beynimde kist var arakonid nasil tedavi edilir

Yorumunuzu Yapınız