Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
BEYİN APSESİ NEDİR?
Paylaş:
Beyin apsesi genellikle bakteri veya mantar enfeksiyonunun neden olduğu beyin dokusunda irin oluşumudur.. Enfeksiyon, travma veya ameliyat komplikasyonu olarak gelişebilir.. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.. Apseye neden olan enfeksiyon vücudun başka bir bölümünden kan aracılığı ile beyne taşınabilir.. Orta kulak, sinüzit veya diş apsesi gibi beyne yakın bir bölgedeki iltihaplanmadan ya da delici kafa ve yüz yaralanmaları sonucu oluşabilir. Vakaların yaklaşık % 15'inde ise apsenin kaynağı tespit edilememektedir.. İntrakraniyal apseler nadir görülen ancak ciddi ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlardır... 

Beyin apsesi belirtileri 

Semptomlar birkaç haftalık sürece yayılarak yavaş gelişebilir veya aniden meydana gelebilir.. Apsenin büyüklüğüne ve yerine göre farklılık gösterir. Beyin apsesi olan kişilerin büyük çoğunluğu artan baş ağrısı yaşar. Birçok kişi için baş ağrısı tek semptomdur. Ağrı genellikle apsenin olduğu tarafla sınırlıdır ve zamanla kötüleşir. Ağrının ve diğer belirtilerin kaynağı genellikle artan kafa içi basınç artışıdır. Diğer belirtiler arasında: 
  • Apsesi olan kişilerin yaklaşık yarısında düşük dereceli ateş,, 
  • Kafa karışıklığı, yavaş tepki verme veya düşünme, odaklanamama veya uykululuk gibi zihinsel değişiklikler 
  • Nöbet veya boyun tutulması 
  • Tipik olarak belirli bir tarafta hareket ya da fonksiyon kaybı 
  • Görme değişiklikleri 
  • Mide bulantısı ve kusma bulunur.. 

Teşhis 

Beyin apsesini erken teşhis etmek çoğu zaman mümkün değildir. Çünkü erken belirtileri diğer birçok rahatsızlıkla benzerdir. Bu nedenle özellikle düşük bağışıklığa neden olan rahatsızlıkları bulunan kişilerin beyin apsesi rahatsızlığından haberdar olmaları önemlidir. Bazı durumlarda teşhis konulmadan önce vücudun bir tarafında kas güçsüzlüğü, nöbet veya diğer nörolojik değişiklikler meydana gelebilir. 
Tanı bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi tanısal testler yardımıyla konulur. Enfeksiyonun kaynağını bulmak için kan ve diğer vücut sıvıları incelenebilir. Tanı belirsiz kalırsa ya da uygulanan tedavi etkisiz kalıyorsa beyin biyopsisi yapılabilir. 

Tedavisi 

Apse tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Apseye neden olan enfeksiyon tedavi edilerek apse çıkartılsa bile kalıcı ya da uzun süren nörolojik problemler görülebilir. Beyin apsesi tedavisi hastane şartlarında yapılır. Şiddetli vakalarda solunum desteği ile birlikte tedaviye yoğun bakım şartlarında devam edilir. Tedavi çift yönlüdür.  
İlk olarak enfeksiyona neden olan bakteri türü biliniyorsa bakteriye özel bilinmiyorsa geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır. Enfeksiyonun sona erdiğinden emin olmak için antibiyotik tedavisi genellikle altı hafta veya daha uzun süre devam eder. 
İkincil olarak apse beyinde kolay ulaşılabilen bir bölgede ve apsenin cerrahi olarak boşaltılması işlemindeki risk apsenin meydana getirdiği ya da getirebileceği riskten düşükse apse ameliyatla alınabilir. Apsenin kaynağı yabancı cisim yaralanması ise, kafa içi basınç artışı varsa, antibiyotik tedavisine rağmen apse küçülmüyorsa, nörolojik defisit başlamışsa cerrahi girişim gerekebilir. 
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız