Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
Paylaş:
Parkinson hastalığı, yaşla birlikte artış gösteren en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan biridir.. Tedavisi hastaların mümkün olduğunca uzun bir süre yaşamlarını bağımsız bir şekilde sürdürmelerine odaklanır.. İlaç tedavisi ve derin beyin stimülasyonu (halk arasında bilinen adıyla beyin pili tedavisi) olmak üzere iki ana tedavi seçeneği vardır...
Her iki tedavi birbirini tamamlar. Genellikle ilaç tedavisi yeterli olmadığında ya da ilaç yan etkileri, diskineziler ve hastanın off periyotları günlük yaşamı tahammül edilemez şekilde etkilemeye başladığında beyin pili ameliyatı düşünülür... Derin beyin pili stimülasyonu üzerine yapılan birçok çalışma kısa ve uzun dönemde hastalığın motor semptomlarını ve ilaç dozlarını azaltmada ciddi oranlarda etkili bir tedavi seçeneği olduğu konusunda hemfikirdir...

Peki derin beyin stimülasyonu hangi yaş grubu için uygun? İleri yaşta uygulanabilir mi?

Beyin pili ameliyatından bağımsız olarak yaşlıların herhangi bir hastalığı ya da enfeksiyona tolerans eşikleri daha düşüktür. Muhtemel başka rahatsızlıkları da bu duruma eklenirse ameliyat riski artacağı için genellikle 70 yaşın üzerindeki kişilere beyin pili ameliyatının daha az tavsiye edildiğini gözlemlemekteyiz..
Diğer taraftan ortalama yaşam süresi giderek artmaktadır Bkz(Tüik Verisi). İlerleyen yıllarda ülkemizde ve dünyada parkinson hastalığı muhtemelen daha yaygın görülecektir. Bu nedenle ileri yaştaki parkinson hastalarının beyin pili ameliyatı için ne ölçüde elverişli olduğu ve beyin pili ameliyatının bu hastalardaki etkinliği konuları zaman geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır..
Yakın tarihli yayınlanan bir çalışmada uzmanlar beyin pili ameliyatının uzun dönemde yaşlı ve genç popülasyondaki etkinliği ve risklerini araştırmıştır. Bu kapsamda 151 hastayı beyin pili ameliyatı olduğu sırada 70 yaşından büyük ve küçük şeklinde iki gruba ayırarak uzun dönemde sonuçlarını gözlemlediler.
Araştırmanın sonuçlarına göre her iki hasta grubu için de ameliyat sonrası ilaç gereksinimlerinde önemli bir azalma izlenmiştir. Yaşlı hastaların iyileşmesi daha uzun sürse de ameliyat riskleri ve tedavi başarısı olarak genç hastalarla benzer hatta bazılarında daha iyi sonuçlar izlenmiştir. Araştırmayı yapan uzmanlar ileri yaşın derin beyin sitimülasyonu için mutlak bir kontrendikasyon olarak görülmemesi ve sadece bu tür hastaların ameliyat öncesi daha titiz bir incelemeye tabi tutularak ameliyat kararının verilmesi gerektiğini söylemektedir.

Bütün bu açıklamalardan sonra ileri yaştaki parkinson hastaları nasıl yapmalılar?

İlk olarak şunu belirtmek gerekir. Ameliyat sonraki tedavi seçeneğidir. Hastalarımız ilk olarak ilaç tedavisi seçeneğini tüketmelidir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı, yan etkilerin fazlaca arttığı durumlarda ileri yaşın doğrudan bir ameliyat engeli olmadığı bilinmelidir. 70 yaşın üzerindeki parkinson hastaları genel sağlık durumlarına ilişkin detaylı bir analizden sonra beyin pili ameliyatı için uygun aday olabilirler.
Sonuç olarak ameliyat kararı nöroloji, beyin cerrahı uzmanları ile hastaların diğer mevcut rahatsızlıklarına göre ilgili uzmanların ortak olarak hasta özelinde verdikleri bir karardır. Yapılan araştırmalara göre ileri yaş parkinson beyin pili ameliyatı için engel değildir sadece hasta özelinde daha dikkatli düşünülmesi gereken bir faktördür.
Bilgi ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.
Sağlıklı günler… 
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız