Beyin anevrizma ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği anevrizmanın kanamış olup olmamasına, ameliyatın türüne göre farklılık gösterir... Beyin kanaması yaşanmadan kapalı damar içi endovasküler yöntemlerle tedavi edilen hastalarımız operasyon sonrası 2-3 gün içerisinde evlerine gitmeyi bekleyebilirler.. Hastalarımızın kapalı ameliyatın ardından hastanede kaldıkları süre içerisinde en az ilk 6 saat sırt üstü pozisyonda yatmaları gerekmektedir... Sırt üstü yatılması gereken süre daha uzun olabilir, bu durumu doktorunuz size bildirecektir...
Taburcu olduktan yaklaşık bir hafta sonra doktorunuzun önerdiği şekilde tüm normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz... İyileşme süresi hasta özelinde farklılaşabilir. Bu süre içerisinde bol bol su içmelisiniz. Vücudunuzu yoracak aktivitelerden, ağır kaldırmaktan, araç kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunların dışında doktorunuz sizin sağlık durumunuza özel talimatlar verecektir. Ameliyatınızdan sonra muhtemelen ağrı kesici ilaçlar alacaksınız. Doktorunuz ayrıca kan inceltici ilaç almanızı önerebilir. Ameliyattan sonra bir hafta geçmesine rağmen kasık bölgesinde geçmeyen şişlik veya ağrı hisseden kişiler ameliyat oldukları hekime başvurmalıdır. Yine normalden farklı ağrılarınız ya da sorunlarınız olursa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.. Ameliyattan 6-12 ay sonra ilk kontrol anjiyosu, 2 yıl sonra ikinci kontrol anjiyosu yapılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği tarihlerde kendi sağlığınız için kontrollerinizi yaptırmalısınız...
Mikro cerrahi ile açık beyin anevrizma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
Mikro cerrahi cerrahın küçük bir kesiden anevrizmayı klipslemek için doğrudan kan damarına erişmesi anlamına gelir.. Acil olmayan vakalarda, yani kanama olmaksızın gerçekleştirilen beyin anevrizması klipsleme ameliyatı sonrası hastanede 5 ila 7 gün geçirmeniz gerekebilir. Bu süre doktorların sizi izleyebilmesini ve işlemin başarısını değerlendirebilmesini sağlar. Genel sağlık durumunuza bağlı olarak yaklaşık bir gün içerisinde oda içerisinde kısa mesafelerde dolaşabileceksiniz.
Kırpma işlemi kafatasına kesi yapılmasını gerektirdiğinden kesi bölgesini kapatan dikişleriniz olabilir. Dikişler genellikle yaklaşık 10 gün sonra alınır. Ancak kendi kendine eriyen materyallerde kullanılabilir.. Genellikle dikişleriniz alındığında ya da kaybolduğunda saçınızı yıkamaya devam edebilecek, başınızı suya sokabileceksiniz.
Günlük aktiviteleriniz konusunda doktorunuzun tavsiyeleri sizin bireysel durumunuza bağlıdır. Bununla birlikte genel olarak birkaç hafta işe devam edemeyeceksiniz. Ameliyat sonrası yorgunluk, ağrı, kafa karışıklığı, baş dönmesi görülebilir. Bu durum geçicidir, ağrı kesici ilaçlar ile tolere edilmeye çalışılır. Vücudunuzun dinlenmek ve iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Muhtemelen iki ila üç hafta araba kullanmamanız ve üç ay veya daha uzun süre yorucu egzersiz ve yürüyüş haricinde spordan kaçınmanız tavsiye edilecektir.
Açık cerrahi sonrası bir hafta içerisinde ilk kontrol anjiyosu, 1-2 yıl içerisinde de ikinci kontrol anjiyosu yapılır. Kontrollerinizi mutlaka zamanında yaptırmalı ve doktorunuzun size özel tavsiyelerine uymalısınız.
Kanamış anevrizma tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Ameliyattan önce kanamanız olduysa hem anevrizma ile hem de beyin kanamasının yıkıcı olabilecek etkileri ile mücadele etmeniz gerekir. Kanayan anevrizma yakın zaman içerisinde tekrar kanama yaşanabileceği anlamına gelir. Bu nedenle anevrizma yukarıda bahsettiğimizi mikrocerrahi ya da endovasküler yöntemlerle tedavi edilecektir. Ancak beyin kanamasının beyin üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkiler ve basınç nedeniyle hastanın ne zaman iyileşebileceğini söylemek güçtür. Hastadan hastaya değişen iyileşme süreleri olduğunu söyleyebiliriz. Kanamanın miktarı, konumu, hastanın genel sağlık durumu, yaşı gibi birçok faktör iyileşme süresini etkiler. Kanama nedeniyle felç veya beyin hasarı meydana gelmişse beynin etkilenen bölgesine göre konuşma, düşünme, kas zayıflığı, vücudun belirli bölgelerinde hareket zorluğu gibi kalıcı sorunlar görülebilir.