Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
KARPAL TÜNEL SENDROMU
Paylaş:
 
Karpal tünel sendromu eldeki ana sinirlerden birisi olan medyan sinir sıkıştığında ortaya çıkan, el ve kolda ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olan yaygın bir rahatsızlıktır... Çoğu kişide karpal tünel sendromu zamanla kötüleşir... Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir. Erken dönemde alınacak tedbirlerle semptomlar hafifletilebilir, ameliyata gerek kalmayabilir.. Ancak alınan önlemlere ve konservatif tedaviye rağmen medyan sinir üzerindeki baskı devam ederse kalıcı sinir hasarını önlemek için ameliyat tek seçenek olabilir...
Karpal tünel bilek içerisinden ele açılan dar bir kanaldır. Alt kısmında bilek kemikleri üst kısmında enine karpal ligaman adı verilen dokuyla çevrilidir. Median sinir karpal tünelden geçerek başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını hissetmemizi sağlar. Karpal tünelin herhangi bir nedenle daralması içerisinden geçen büyük median sinirin sıkışmasına neden olur.

Belirtileri nelerdir?

Belirtiler arasında:
Baş parmakta ve elin ilk üç parmağında uyuşma, karıncalanma ve ağrı
Kolda, bilekte dolaşan ağrı ve yanma,
Geceleri uykuyu engelleyen bilek ağrısı
El kaslarında zayıflık yer alır.

Karpal tünel sendromu neden olur?

Çoğu karpal tünel sendromu aşağıda belirttiğimiz faktörlerin kombinasyonu sonucu oluşur. Yapılan araştırmalara göre kadınlar ve yaşlıların rahatsızlığı yaşama ihtimalleri daha yüksektir..
Risk faktörleri:
Elin ve bileğin tekrarlayan doğru olmayan kullanımı ya da pozisyonu: El ve bilek hareketlerini veya yanlış duruş şeklini uzun süre tekrarlamak bilekteki tendonlara zarar vererek şişmelerine ve sinire baskı yapmalarına neden olabilir. Gün içerisinde uzun sürelerle klavye, mouse, akıllı telefon kullanımı ya da bileğin tekrarlayan titremesine neden olan işlerde çalışmak riski arttırır.
Kalıtım (Genetik): Bazı insanlarda karpal tünel anatomik olarak daha küçüktür. Bu özellik kalıtımla anne babadan geçebilir. Bu nedenle birinci derece yakınında sendrom olan kişilerde hastalık görülme ihtimali daha yüksektir.
Gebelik: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler tendonda şişmeye neden olarak siniri sıkıştırabilir.
Diyabet, romatoid artrit, hipotiroidizm: Karpal tünel sendromu görülme riskini arttıran rahatsızlıklardır.

Tedavisi

Karpal tünel sendromu tedavisi mümkün olduğunca erken başlamalıdır. Diyabet veya artrit gibi altta yatan nedenler varsa ilk önce bu rahatsızlıklar kontrol altına alınmalıdır.
Ameliyatsız tedaviler
İlk tedavi genellikle geceleri takılan ateldir. Atel sayesinde gece el bileğinin istenilen pozisyonda kalması sağlanarak istemsiz kasılma engellenir. Semptomları tetikleyebilecek gündüz aktivitelerinden kaçınmak gerekir. Eğer elin sürekli belirli pozisyonda kullanılmasını gerektiren işlerde çalışılıyorsa elleri dinlendirmek için işe ara verilmelidir. Semptomlar düzeldikten sonra gün içerisinde belirli aralıklarla eli ve bileği dinlendirmek, hareket ettirmek, mümkün olduğunca elin doğal pozisyonunu muhafaza edecek şekilde çalışma ortamını ayarlamak tekrarlamasını ve ilerlemesini engelleyebilir.
Tedavide karpal tünel sendromuna bağlı ağrı ve şişliğin hafifletilmesine yardımcı olan ilaçlar ağız yoluyla alınabilir ya da gerekiyorsa doğrudan bileğe enjekte edilebilir. Rahatsızlık ameliyat dışı tedavilerle iyileşmiyorsa ameliyat gereklidir. Çünkü medyan sinir uzun süreli sıkışmaya maruz kaldığında kalıcı sinir hasarı oluşabilir.
Ameliyat
Cerrahi tedavide amaç karpal tünelin üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Genellikle cerrahi bu amaçla bilek çevresindeki bağın kesilmesini içerir. Ameliyat lokal veya bölgesel anestezi altında yapılır. Hastanede kalmayı gerektirmez. İki farklı yöntem vardır.
Açık ameliyat: Geleneksel prosedür olan açık ameliyatta bilekte 3-4 cm kadar kesi açılarak karpal tünelin rahatlatılması sağlanır. Prosedür olağandışı durumlar olmadıkça genellikle lokal anestezi altında yapılır.
Kapalı ameliyat: Endoskopik cerrahi yöntemiyle yapılan kapalı ameliyat geleneksel cerrahiye göre daha hızlı iyileşme ve daha iyi hasta konforu sağlar. Ancak ek cerrahi riski açık prosedüre göre daha yüksektir. Cerrah bilekte ve avuç içinde bir veya iki küçük kesi açar. Tüpe bağlanan kamera ile sinir, bağ ve tendonları gözlemler. Ardından tüp içerisinden sokulan endoskop yardımıyla baskıya neden olan ligama kesilere sinir rahatlatılır.
Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın karpal tünel sendromu cerrahi tedavisi genellikle başarılıdır.

Ameliyat sonrası iyileşme

Ameliyattan hemen sonra semptomlar hafifler. Ancak tam iyileşme birkaç ay sürebilir. Ameliyat komplikasyonu olarak bazı kişilerde ameliyat sonrası yara izi, enfeksiyon sertlik ve ağrı görülebilir. Çoğu vakada ameliyat sonrası kavrama gücünde azalma olur. Zamanla kendiliğinden iyileşir. Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca işten uzak kalmak gerekebilir. Tedaviden sonra karpal tünel sendromunun tekrarlaması nadirdir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız