Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
KAVERNOM NEDİR?
Paylaş:
 
Kavernom anormal, deforme olmuş kan damarı kümelenmesidir... Beyinde, omurilikte, beyin zarlarında veya sinir sisteminde görülebilir.. Kavernöz malformasyon, anjiyom, kavernöz hemanjiyom veya intrakraniyal vasküler malformasyon olarakta adlandırılabilir.. Kavernomu oluşturan anormal yapıda damarlar çok ince duvarlara sahiptir. Normal şartlar altında damarları koruyan ve esnemelerini sağlayan destek dokulardan yoksundurlar. Bu nedenle kanamaya meyillidirler.. Kanamaları genellikle sızıntı şeklinde olur... Özellikle beyin ve omurilikte yer alan kavernomlar önemli sağlık sorunlarına neden olabilirler...

Belirtileri

Kavernom olan bireylerin yaklaşık dörtte biri hastalıkla ilişkili herhangi bir sağlık problemi yaşamaz.  Kavernomun konumu ve büyüklüğü, ciddiyetini ve semptomlarını belirler. Kavernomun kan sızdırması halinde zamanla büyüklüğü artabilir. Büyüklüğü değiştikçe semptomlar görülebilir, azalıp artabilir. Genel belirtileri arasında baş ağrısı, nöbet, felç, işitme veya görme kaybı, beyin kanamasına neden olması halinde beyin kanamasının belirtileri bulunur..
Ani şiddetli baş ağrısı, nöbet, kollarda veya bacaklarda ani güçsüzlük, ani görme problemleri, ani denge problemleri, ani hafıza ve dikkat problemleri gibi belirtiler yaşarsanız belirtiler gelip geçse bile mutlaka altta yatan nedenin belirlenmesi amacıyla beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurmalısınız.

Teşhisi

Kavernom genellikle anjiyogramda görünmez. Çünkü kan lezyonun içerisinden yavaş bir şekilde aktığı için anjiyogram kavernomu görselleştiremez.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), kavernomu teşhis etmenin en iyi yoludur. MRI taramalarının, kavernöz bir malformasyonun boyutundaki bir değişikliği, yeni kanamayı veya yeni lezyonların görünümünü analiz etmek için tekrarlanması gerekebilir.

Kavernom Tedavisi

Tedavisi konumuna, büyüklüğüne ve belirtilerine bağlıdır. Ciddi semptomlara neden olmuyorsa ilaç tedavisi ile nöbet vb. yakınmalar giderilebilir. Ancak büyüklüğü, gelişimi mutlaka periyodik olarak izlenmelidir.
Semptomlar ciddi ise, büyüyorsa, önemli sağlık sorunlarına yol açma potansiyeline sahipse ya da hastada ilerleyici nörolojik problemlere neden oluyorsa en iyi tedavi mikro cerrahi yöntemiyle ameliyattır. Ameliyattaki amaç kavernomun çıkartılmasıdır. Kavernom tam olarak cıkartıldığında artık herhangi bir sağlık problemine neden olmaz. Ameliyat kesin ve etkili bir çözümdür. Ancak cerrahinin getirdiği riskleri barındırır. Bu nedenle ameliyat kararı hasta özelinde kavernomun gelecekte yol açabileceği problemler ile ameliyat riski karşılaştırılarak verilmelidir.
Cerrahi girişimin mümkün olmadığı, beynin riskli ve / veya derin bölgelerinde yer alan kavernomlar ise radyo cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız