Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
OMURİLİK YARALANMASI VE OMURİLİK FELCİ
Paylaş:
Omurilik, beyin ve vücut arasında mesajları ileten ana yapıdır.. Meninks adı verilen doku katmanları ile omurga kemikleri tarafından korunmaktadır.. Çoğu omurilik yaralanması omurların darbe aldığı ani, travmatik bir olaydan veya kazadan kaynaklanır. Kırılan omurga kemikleri omuriliğe ve sinirlerine zarar verir. Nadir durumlarda yaralanma omuriliği tamamen zedeleyebilir veya bölebilir.. Şiddetli omurilik yaralanmaları genellikle solunum, bağırsak ve mesane kontrolü gibi işlevler dahil olmak üzere, yaralanma noktasının altında duyu veya refleks kaybına neden olur.. Hastalar ayrıca mesane enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları ve yatak yaraları gibi ikincil tıbbi problemler geliştirmeye eğilimlidir...
Omurilik yaralanması ile ilişkili engellilik ya da felç yaralanmanın ciddiyetine, yaralanmanın meydana geldiği omurilik bölgesine ve hangi sinir liflerinin hasar gördüğüne bağlı olarak değişir. Yaralanmadan sonra genellikle ilk altı ay içerisinde sonrasına göre daha hızlı iyileşme olur. Rehabilitasyon uygulamaları uzun vadeli engellilik en aza indirilebilir...

Omurilik yaralanması nedenleri nelerdir?

Omurilik yaralanması kaza, ateşli silah yaralanması, spor yaralanmaları, düşme gibi nedenlerle omur kemiğinin omuriliğe baskı uygulaması veya elektrik çarpması, tümör, enfeksiyon, virüs kaynaklı olabilir. Travmatik yaralanma çoğunlukla kaza nedeniyle aniden oluşur. Bazı kişilerde yaralanmanın lokasyonuna bağlı olarak omuriliğin farklı katmanlarında birden çok travma meydana gelebilir. Travma nedeniyle yaşanan omurilik yaralanmasının etkileri hemen görülür.
Tümör, bel fıtığı gibi başka bir rahatsızlık nedeniyle meydana gelen omurilik felcinde ise birey ilk olarak kas zayıflığı veya duyu kaybı hissetmeye başlar. Vücut hastalığın erken evrelerinde bir miktar kas zayıflığını veya duyu kaybını telafi edebilir. Ancak belirli bir noktada işlev veya duyunun ciddi şekilde azaldığı veya kaybolduğu kritik hastalık seviyesi ortaya çıkar. Bu sürenin ne zaman olacağını tam olarak bilmek mümkün değildir. Bu nedenle altta yatan hastalık varsa ciddi seviyelere ulaşmadan tedavi edilmelidir.

Omurilik felci tedavisi

Omurilik yaralanması acil tedavi gerektirir, hayatı tehdit edebilir. Kaza ya da travma sonrası yaşanan yaralanmadan hemen sonra hasta omurgayı stabilize etmeye yardımcı olacak sedye ve korseyle taşınmalıdır. Omurgayı daha fazla yaralanmadan koruyacak önlemler konusunda bilgisi olmayan hiç kimse bireyi hareket ettirmemelidir.
Acil serviste yapılacak fiziksel muayene ve görüntüleme testlerinden sonra tedavi belirlenecektir. Omurilik stabil değilse stabilizasyonu sağlamak için acil ameliyat gerekebilir.  Başka yaralanmalar veya tıbbi sorunlar varsa omurga ameliyatı hastanın yaşam fonksiyonları stabil olana kadar ertelenebilir.
Ameliyattan sonra tedavi genellikle yoğun bakım şartlarında devam eder. Yoğun bakım tedavisinden sonra hasta servise veya duruma göre iyileşmenin devam edeceği rehabilitasyon ünitesine alınacaktır. Rehabilitasyon süreci evde ve hastanede terapi programı ile uzun süreli devam edecektir.

Omurilik felci tedavi sonrası iyileşme süreci

Omurilik yaralanmasından sonra iyileşme uzun bir süreç alabilir. Yaralanma bölgesine daha fazla zarar vermemek için ödem kontrolü tedavi için zorunludur. Ödem ve apoptoz azaldıktan sonra kaybedilen işlevde genellikle ilk altı ay içerisinde nispeten hızlı bir miktar iyileşme olur.
Rehabilitasyon süresince ikincil komplikasyonları önlemek için iyi bakım, diyet ve egzersize devam etmek önemlidir. Omurilik felcinin tedavisi için kök hücre tedavisi, nöral protez gibi nispeten yeni tedavi seçenekleri bulunmaktadır.  Yapılan çalışmalar ilerleyen yıllarda daha etkili tedavi seçeneklerinin olacağı konusunda umut vadetmektedir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız