Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
Parkinson, sinir sistemindeki bazı hücrelerin dejenerasyonu veya parçalanmasının neden olduğu nörolojik bir hastalıktır. Parkinson Hastalığının doğası ilerleyicidir, yani zamanla kötüleşir. Beyin pili tedavisi hastaların motor semptomlarını kontrol altına alarak, ilaca olan bağımlılıklarını azaltmaya yarayan, hastalığın belirtilerini ilk yıllarına geri çeviren etkili bir tedavi yöntemidir... Peki parkinson hastaları için hastalığın hangi aşamasında beyin pili tedavisi gerekli ve yararlıdır? Bu soruya daha iyi yanıt vermek için ilk önce parkinson hastalığının evrelerini anlamamız gerekir...

Birinci evre

Bireyler, genellikle günlük aktivitelere müdahale etmeyen hafif semptomlar yaşarlar. Titreme ve diğer hareket belirtileri vücudun yalnızca bir tarafında ortaya çıkar. Ayrıca duruş, yürüme ve yüz ifadelerinde değişiklikler yaşayabilirler...

İkinci evre

Vücudun her iki tarafında titreme, sertlik ve diğer hareket semptomları dahil semptomlar kötüleşir. Kişi yine de yalnız yaşayabilir, ancak günlük işler daha zor ve daha uzundur...

Üçüncü evre

Bu orta aşama olarak kabul edilir. Bireyler denge kaybı ve hareketlerde yavaşlık yaşarlar. Hala tamamen bağımsız olmakla birlikte, bu semptomlar giyinme ve yemek yeme gibi aktiviteleri önemli ölçüde bozar. Düşmeler de üçüncü aşamada daha yaygındır..

Dördüncü evre

Belirtiler şiddetli ve sınırlayıcıdır. Bireyler yardım almadan ayakta durabilir, ancak hareket için tekerlekli sandalye ya da yürütece ihtiyaç duyarlar. Dördüncü aşamadaki insanlar günlük aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyar ve yalnız yaşayamazlar.

Beşinci evre

Bacaklardaki sertlik ayakta durmayı veya yürümeyi imkansız hale getirebilir. Kişinin tekerlekli sandalyeye ihtiyacı vardır veya yatalaktır. Tüm faaliyetler için 24 saat hemşirelik bakımı gereklidir. Kişi halüsinasyonlar ve sanrılar yaşayabilir.
Parkinson hastalığı sadece bir hareket bozukluğu değildir. Kabızlık, bozulmuş koku alma duyusu motor semptomlarından yıllar önce ortaya çıkabilir. Yine uykuda yumruk atmak, yatak arkadaşınızla kavga etmek gibi yarı amaçsız hareketlerle kendisini gösteren REM uykusu davranış bozukluğu motor semptomlarından yıllar önce ortaya çıkabilir ve hem Parkinson hem de demans için çok güçlü bir risk faktörüdür..  

Parkinson Hastalığı ile Yaşamak

Ciddiyet derecesine bağlı olarak, Parkinson Hastalığı ile mücadele eden bir kişi için hayat çok farklıdır. Sevdiğiniz biri parkinson hastasıysa her zaman için önceliğiniz onun rahatlığı ve güvenliği olacaktır. Parkinson Hastalığı, hareket sorunlarının yanı sıra salya akması, kabızlık, düşük tansiyon, ses sorunları, depresyon, anksiyete, uyku sorunları, halüsinasyonlar ve bunama gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bu nedenle, Parkinson konusunda deneyimli bir ekip tarafından düzenli olarak takip edilmek semptomların izlendiğinden ve ele alındığından emin olmak için önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir diyet sürdürmek ve düzenli egzersiz yapmak hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Ne zaman beyin pili tedavisi gerekli ve yararlıdır?

Bu sorunun yanıtı hastadan hastaya değişiklik arz eder. Yukarıda bahsettiğimiz parkinson evrelerinden 3. aşamadan itibaren, hastalığın genellikle 4. Yılından itibaren beyin pili tedavisi bir seçenek olarak ele alınabilir. Tabi burada hastadan hastaya farklılık söz konusudur. Eğer parkinson yakınmaları düşük dozda ilaçla tolere edilebiliyor ve ilaçlar henüz yan etkilere neden olmamışsa ilaçla tedavi devam etmelidir.
Diğer taraftan hastanın beklenen yaşam süresi uzunsa yani erken yaşlarda parkinson hastalığı varsa ve yüksek dozlarda ilaç tedavisine ihtiyaç duyuluyorsa daha erken aşamalarda beyin pili tedavisi düşünülebilir.
Beyin pili tedavisi maalesef her hasta için uygun olmayabilir. Uygun hastada oldukça etkili bir tedavidir. 
Beyin pili tedavisi ile ilgili bilgi almak ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız