Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
Parkinson hastalığı ilerleyici, dejeneratif bir beyin hastalığıdır.. Genellikle sadece hareket bozukluklarıyla ilişkili bir rahatsızlık olduğu düşünülür.. Ancak hareket yavaşlığı, titreme, vücut katılığı gibi belirtilerin yanı sıra parkinson hastalarının neredeyse tamamına yakını farklı problemler yaşarlar. Bu yakınmalar hastalığın ilerleyen safhalarında hareket bozuklukları kadar zorlayıcı olabilir.. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre motor semptomlar haricindeki belirtiler arasında koku kaybı, depresyon, REM uykusu davranış bozukluğu gibi belirtiler hastalığın tanısından yıllar önce ortaya çıkabilir...

Parkinson hastalığında motor olmayan belirtiler nelerdir?

Terleme

Harekete bağlı olmayan veya normalden farklı olarak az bir haraket sonucu ortaya çıkan özellikle el ve ayaklarda aşırı terleme görülebilir..

Duyu bozuklukları

Parkinson hastalarında vücudun bir bölgesinde karıncalanma,, yanma, iğnelenme gibi subjektif paresteziler sık olarak görülür..

Üriner Bozukluk

Hastalığın özellikle ileri evrelerinde santral bozukluk sonucu aşırı idrar yapma isteği, gece sık sık idrara kalkma, kaçırma, idrar yapmada tutukluk ve idrar akımında azalma görülebilir..

Ağrı

Parkinson hastalarında sık görülen bir belirtidir. En fazla bacaklarda görülür. Boyun, bel, karın, baş, yüz, pelvis, rektumda da görülebilir.

Nöropsikiyatrik belirtiler

Yapılan bir çalışmaya göre parkinson hastalarının %40’ında depresyon ve/veya anksiyete olduğu saptanmıştır. Tedirginlik, kendine güvensizlik, sanrılar, hiperseksüalite, dürtü kontrol bozukluğu gibi bir kısmı ilaç yan etkileri ile ilişkili komplikasyonlar şeklinde farklı psikiyatrik belirtiler de görülebilir.

Bilişsel bozulma

Parkinson hastalığının en yaygın motor olmayan semptomlarından biridir. Nedeninin beyindeki dopamin veya diğer kimyasal maddelerdeki düşüşle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Hafıza problemleri, yavaş düşünme, konsantrasyon güçlüğü görülebilir. Parkinson hastalığı ayrıca halüsinasyonlara ve demansa da neden olabilir. Özellikle ileri evrede bellek, dikkat bozukluğu daha sık gözlenmektedir.

Sindirim Sistemi

Kabızlık, reflü, mide bulantısı, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi sorunlar görülebilir.

Yorgunluk

Hastalığın tam olarak anlaşılamayan karmaşık bir belirtisidir. Bununla birlikte, yorgunluğun, depresyon ve uyku bozuklukları ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bilinmektedir.

Uyku bozuklukları

Uykuya dalmada güçlük, sık sık uyanma, derin uykuya geçememe, gündüzleri aşırı uykulu olma, uyurken konuşma, bağırma, aşırı hareket ya da yatakta dönme zorluğu gibi uyku sorunları yaygındır. Diğer taraftan bazı parkinson ilaçları uykusuzluk yapabilir. Bazıları ise gündüz uyuklamaya neden olabilir. İlaçların saatleri bu yan etkilere göre düzenlenebilir.
Yukarıda saydığımız problemlerin şiddeti ve hangisinin görülüp görülmeyeceği hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı hastalar birden çok semptomla mücadele ederken bazı hastalarda parkinson hafif seyredebilir. Bu durumu önceden tahmin etmenin bir yolu yoktur.
Sağlıklı günler…
Randevu ve bilgi için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız