Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
STRES BEYİN KANAMASINA NEDEN OLUR MU?
Paylaş:
 STRES BEYİN KANAMASINA NEDEN OLUR MU? 
 
Hepimiz günlük hayatımızda stresin çok fazla olduğunu biliyoruz... Baş ağrısı, mide rahatsızlığı, anksiyete, uyku zorluğu ve çok daha fazlasına neden olabilir. Ancak, stres beyin kanamasına neden olur mu?  
 
Çok Fazla Stres Yaptım mı? 
 
Birçok kişini stresi günlük hayatında görmezden gelir ve olması gerektiği gibi baş etmeye çalışmaz. Ne kadar strese sahip olduğunuzu tespit etmek ölçmek zordur, çünkü herkesin strese karşı farklı toleransları vardır... 
 
“Bir kişinin stresi, diğerininkiyle aynı değil. Bazı insanlar, sadece çocuklarla ve mali işlerle uğraşmaktan çok fazla stres yaşayabilir. Diğerleri küçük bir işletme veya bir şirketin tamamını yönetme stresini taşıyabilir...  
 
Hala emin değilseniz kendinize şu soruları sorun: 
 
Önemli olan diğer biri size stresli göründüğünüzü söylüyor mu? 
 
İş arkadaşlarınızla ve aile fertlerinizle normalden daha fazla sorun yaşıyor musunuz? 
 
Normalde seni mutlu eden şeylerde daha az neşe buluyor musun? 
 
Yataktan kalkmakta zorlanıyor musunuz, özellikle stres olacağını bildiğiniz günlerde? 
 
Stresi hafifletmek için alkole, uyuşturucuya veya tütüne mi başvuruyormusunuz? 
 
Stres Sırasında Vücutta Ne Olur? 
 
Stres sırasında beynimizden bazı maddeler salgılanır. Bu maddeler, stres tipine bakılmaksızın üretilir: fiziksel zarar, korku, keder, işten günlük stres ve ilişkiler, vb.. Beyne ve vücuda etki eden iki temel kimyasal madde kortizol ve adrenalindir. 
 
Kortizol. Vücudumuzun kan basıncını yükseltmeye yardımcı olan suyu ve sodyumu tutmaya zorlayan bir hormondur. Aynı zamanda şeker depolamak için çeşitli mekanizmaları vardır, fakat aynı zamanda şekeri kullanıma hazır hale getirir, böylece vücudumuza yakıt sağlar. Evrimsel olarak, bu süreç bizi tehlikeli bir hayvandan kaçmaya, bir saldırganla savaşmaya veya bugünün dünyasında, uzun bir günden yorulduğumuzda işte büyük bir sorunla uğraşmaya hazırlamak için harikadır. 
 
Adrenalin. Bu hormon aynı zamanda epinefrin olarak da bilinir ve bir tür katekolamindir. Adrenalin ve benzeri kimyasallar, hayati organlara kan pompalamak için kalp atış hızının artmasına ve kan basıncının artmasına neden olur.. 
 
İnme Sırasında Vücutta Ne Olur? 
 
İki ana inme tipi vardır, atardamarları tıkayanlar ve atardamarların kanamasını sağlayanlar.. 
 
Hemorajik İnme.. Darbeye, tansiyon yüksekliğine veya anevrizmaya bağlı beyinde kanama olabilir. Bu kanamalar damar duvarında zayıf bir nokta nedeniyle oluşur, bu da anevrizmaya neden olabilir (damar duvarının şişmesi). Damarlarda ayrıca kronik, çok yüksek tansiyona bağlıda kanama olabilir. Damar kanadığında, kan çevreleyen dokuya sızar ve beyin ihtiyacı olan oksijeni ve besinleri alamaz. 
 
İskemik İnme. Bu inme tipi genellikle plak olarak adlandırılan kolesterol birikmesinden kaynaklanan tıkanmış arterlerden kaynaklanır. 
 
Stres bir felce neden olur mu? 
 
“İnme” terimini duymuş olabilirsiniz, ancak stres beyin kanamasına neden olur mu? Belki kısa zaman zaarfında stres beyin kanamasına neden olmayabilir, ancak daha uzun zaman aralığında ve kronik stres altında yaşayanlarda cevap muhtemel  evet olabilir..  
 
Beyin kanaması açısından nispeten düşük risk taşıyanlar : 
 
Normal kilo / düşük vücut yağı 
 
Düşük seviyelerde kötü kolesterol 
 
İlaçlı veya ilaçsız normal düzeydeki kan basıncı 
 
Düzenli egzersiz 
 
Dengeli bir diyet yapın 
 
Ailede beyin damar hsatalığı öyküsü olmayanlar  
 
“Aile geçmişinizden dolayı riskiniz yüksekse veya tütün kullanımı, yüksek tansiyon vb. Gibi başka risk faktörleriniz varsa, o zaman çok stresli bir olay, kan basıncını yükselten kortizol ve adrenalini artıracaktır ve kan basıncını yükselterek beyin kanamasına veya inmeye sebep olabilir. 
 
Kronik ya da kalıcı bir stres durumunda yaşıyorsanız, inme riskinin arttığına dair bazı kanıtlar vardır.  
 
Sürekli stres altında iken, kortizolde ve diğer stres hormonlarında kalıcı olarak yüksek seviyelere sahipsiniz. Bu, kan basıncını artıran tuzun tutulmasına neden olur. Bu da kan damarlarında strese neden olur. Stres ayrıca kan şekerinde bir artışa neden olur, bu da damarların kan akışını daha iyi kontrol etmek için genişleyemediği veya büzülmediği anlamına gelir. Artan kortizol ayrıca uyku döngüsünü de bozar ve bu da bizi daha fazla strese sokar ve daha fazla kortizol salgılar. Kötü uyku yorgunluk anlamına gelir ve yorgunluk birkaç sebepten dolayı kilo almamıza neden olabilir. Basitçe, yorgun olduğumuzda, egzersiz yapma olasılığımız daha düşük ve daha zayıf bir şekilde yemek yeme ihtimalimiz daha yüksektir 
 
Sadece stres değil, birçok nedenden dolayı herkesin inme riski altında olabilir. Bununla birlikte, stres seviyenizden endişe ediyorsanız, bunu yönetilebilir bir seviyeye getirmenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun. 
 
 Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız