Merkezi sinir sisteminin etrafını saran dura matter ile pia mater zarları arasında bulunan araknoid zarının altında çeşitli nedenlerden dolayı olabilecek kanamalar subaraknoid kanama olarak adlandırılır... Bu bölgede gerçekleşen kanamalar yüksek oranda ölüm ve kalıcı sakatlığa neden olmaktadır.. Kanama sonrası ilk bir yıl içinde hastaların yaklaşık yüzde 40 - 50’si kaybedilmektedir.. Hastaların önemli bir bölümü ise henüz hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirmektedir.. İyileşen hastaların ise yaklaşık yarısı yaşamlarını etkileyebilecek derecede kalıcı problemler yaşamaktadır...
Subaraknoid kanama neden olur?
En önemli nedeni beyin anevrizmasıdır.. Yapılan araştırmalara göre spontan subaraknoid kanama görülen hastaların % 80'inde kanamanın kaynağı anevrizmadır. Diğer nedenleri arasında AVM ve kafa travması bulunur...
Subaraknoid kanama neden tehlikelidir?
Kan subaraknoid boşluğa girdiğinde beyin üzerindeki baskıyı artırır ve beyin hücrelerine zarar verir. Aynı zamanda etkilenen arterden daha önce oksijen bakımından zengin kan alan dokular kandan yoksun kalır ve ölmeye başlar.
Beyinde açığa çıkan kan subaraknoid boşluğa birikerek hidrosefaliye neden olabilir. Beyin sabit bir hacme sahip olduğu için bu durum kafa içi basıncı arttırarak beynin fıtıklaşmasına, beyin herniasyonuna yol açabilir.
Vazospazm görülebilir. Kanamadan 5 ila 10 gün sonra ortaya çıkabilen yaygın bir komplikasyondur. Vazospazm damar çapını daraltır ve böylece beynin o bölgesine kan akışını azaltarak ikincil bir felce neden olabilir.
Risk faktörleri
Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Kadınlarda erkeklere oranla görülme sıklığı daha fazladır. Kalıtımın etkisi vardır. Birinci derece yakınlarında beyin kanaması ya da anevrizma öyküsü olan kişilerde görülme riski diğer kişilere göre önemli oranda fazladır.
Hipertansiyon anevrizma oluşumu ve kanama riskini arttırır. Yine yapılan araştırmalarda sigara, alkol, madde kullanımı ve stresin subaraknoid kanama riskini arttırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca anevrizma boyutu büyüdükçe kanama riski de artar.
Belirtileri
Birincil belirti ani, şiddetli baş ağrısıdır. Hastalar tarafından genellikle daha önce yaşanmamış şiddette şeklinde tarif edilir. Baş ağrısı ile birlikte mide bulantısı, kusma, kısa süreli bilinç kaybı, görme bozuklukları, baygınlık görülebilir.
Tedavisi
Tedavi yoğun bakım şartlarında yürütülür. Hastanın durumunu kontrol altına almaya ve komplikasyon gelişimini önlemeye odaklanır.
Kanamanın nedeni anevrizma ise ikincil kanamayı önlemek amacıyla cerrahi girişim gerekebilir. (bakınız anevrizma tedavisi)