Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
Anevrizma atar damarlarda damar duvarının balonlaşmasına ya da genişlemesine neden olan zayıf bir alandır.. Anevrizmalar vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilir. Beyin damarlarında görülen anevrizma serebral anevrizma veya intrakraniyal anevrizma olarak adlandırılır... Kanadığında beyin kanamasına ve inmeye neden olabileceğinden tehlikelidir...

Serebral anevrizma neden oluşur?

Kan akışının damarlara uyguladığı basınçtan kaynaklanır... Bu nedenle genellikle damarların daha küçük damarlara bölündüğü dallanma noktalarında oluşur. Baloncuk görünümüne sahip olduğu için halk arasında beyin baloncuğu olarak bilinir.. Anevrizmaların genişlemesini bir balonun şiştikçe kalınlığının azalmasına benzetebiliriz. Damar duvarında oluşan baloncuk kan basıncı nedeniyle yavaş yavaş genişler ve çapı artar. Kan basıncı ne kadar yükselirse baloncuğun gelişme ve patlama riski o kadar artar. Bu nedenle yüksek tansiyon serebral anevrizma için risk faktörüdür. Genellikle doğuştan değildir. Yaşla orantılı olarak görülme sıklığı artar. Nadir de olsa fibromüsküler displazi, serebral arterit veya arteriovenöz malformasyon gibi damar bozuklukları ile ilişkili olabilir. Yine nadiren bazı bakteri enfeksiyonları, madde kullanımı, kaza kaynaklı travmalar anevrizma oluşumuna neden olabilir..

Belirtileri

Serebral anevrizma genellikle kanamadan önce belirti göstermez. Ancak büyüdükçe baş ağrısı veya lokalize ağrı üretebilir. Çok büyüdüğünde yakın beyin dokusu ve sinirleri üzerinde baskı oluşturabilir. Bu durumda etkilenen bölgeye göre kol veya bacakta uyuşma, güçsüzlük, görme problemleri, hafıza veya konuşma güçlüğü, baş ağrısı, nöbet vb. belirtiler ortaya çıkabilir. Belirti göstermeyen anevrizmalar bazen diğer hastalıklar nedeniyle yapılan incelemeler sırasında fark edilebilmektedir.
Anevrizma yırtılırsa kan beynin etrafındaki boşluğa akar. Buna subaraknoid kanama denir. Kanama şiddetine bağlı olarak ani şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ,uyuşukluk, koma hali, baygınlık, kol veya bacakta zayıflık veya felç, konuşma veya algılama problemleri, görme sorunları, nöbet gibi ciddi belirtiler görülür. Tıbbi bir acil durumdur.

Anevrizma kanarsa ne olur?

Anevrizma kanadığında ölüm riski yaklaşık % 40’tır. Tedavi sonrası iyileşen hastalarda ise kalıcı beyin hasarı görülebilir. Anevrizma yeterince hızlı tedavi edilmezse halihazırda rüptüre olmuş anevrizmadan ikincil bir kanama meydana gelebilir. (Ayrıntılı bilgi için kanamış beyin anevrizması konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.)

Tedavisi

Temelde iki farklı tedavi yöntemi vardır: Cerrahi klipsleme (açık ameliyat) ve endovasküler coil (damar içi kapalı yöntem). Anevrizmanın konumu, büyüklüğü, hastanın genel sağlık durumu, kanamış olup olmaması vb. etkenler dikkate alınarak hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. (Ayrıntılı bilgi için bkz anevrizma ameliyatı)

Sonuç

Serebral anevrizma kanaması halinde yaşamı tehdit eden, kanama sonrası iyileşen hastaların büyük bölümünde kalıcı beyin hasarı bırakan tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bir şekilde anevrizması tespit edilen hastalarımız mutlaka tedavi olmalıdırlar.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız