Beyindeki meydana gelen kanama hayatı tehdit eder... Kanama sonucu açığa çıkan kan beyin dokularına baskı yapar. Kalıcı hasara neden olarak inme ve felce neden olabilir. Beyin kanaması şiddetli ise oksijenden zengin kan etkilenen beyin dokusuna ulaşamaz... Oksijen eksikliği beyin hücrelerinin ölmesine, beyin ödemine neden olabilir. Diğer taraftan kanama sonucu açığa çıkan kan kümelenerek hematom dediğimiz kan pıhtısı oluşturur. Hemotom beyinde daha fazla stres ve basınca neden olarak oksijenin beyin hücrelerine ulaşmasını engelleyebilir... Yukarıda saydığımız nedenlerle beyin kanaması acil bakım gerektiren ciddi bir sağlık problemidir. Peki beyin kanaması nedenleri nelerdir? Beyin kanamasından nasıl korunabiliriz??
Beyin kanaması nedenleri
Beyin kanaması nedenleri birçok faktörle ile ilişkili olabilir. Tedavide amaç kanamaya neden olan faktörü ortadan kaldırarak hastanın yaşamını kurtarmak, olumsuz etkileri mümkün olduğunca azaltmaktır. Bu nedenle kanamaya neden olan faktörü anlamak özellikle önemlidir. Beyin kanaması aşağıdakiler dahil bir çok nedenden kaynaklanabilir..
Kafa travması:
Kaza, düşme, darbe vb. nedenlerle yaşanan travma 50 yaşından küçükler için beyin kanamasının en yaygın nedenidir..
Yüksek tansiyon:
Yüksek tansiyon nedeniyle beyni besleyen kanın beyin damarlarına uyguladığı yüksek basınç zamanla damar duvarını zayıflatır ve inceltir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, beyin kanamalarının nedenlerindendir..
Anevrizma:
Zayıflayan damar duvarında baloncuk şeklinde oluşan çıkıntılardır. Zamanla kan basıncı baloncuğun büyümesine ve damar duvarının daha fazla incelmesine neden olarak baloncuğu patlatır. Yine beyin kanamasının önlenebilir nedenleri arasındadır. Ancak belirti göstermediği ya da ilk belirtisi kanama olabildiği için hastada var olmasına rağmen genellikle kanamadan önce teşhis edilmez. (Daha fazla bilgi için beyin anevrizması)
Beyin ve omurilik çevresinde kan damarlarında zayıflık ve anormali doğumla birlikte mevcut olabilir. Her yaşta beyin kanamasına neden olabilir.
Damarlarda yağ ve kan pıhtısı:
Beyinde oluşan veya vücudun başka bir yerinden beyne giden pıhtı damarı tıkayarak kanamaya neden olabilir.
Beyin tümörleri:
Beyin dokusuna baskı yaparak kanamaya neden olabilir.
Bazı karaciğer hastalıkları:
Bu durum genel olarak artan kanama ile ilişkilidir.
Böbrek yetmezliği, diyabet gibi kronik hastalıklar, hamilelik, sigara, alkol bağımlılığı, uyuşturucu madde kullanımı beyin kanaması riskini arttırır.
Yukarıda görüldüğü gibi beyin kanaması nedenleri arasında kaza sonrası travma, beyin tümörleri, doğumsal damar anomalileri gibi kişinin elinde olmayan nedenler olsa da riski arttıran diğer faktörlerden kaçınarak, yüksek tansiyonu kontrol altına alarak kanama ihtimali azaltılabilir.