BEYİN TÜMÖRÜ ÇEŞİTLERİ
Dünya Sağlık Örgütü tarafından sınıflandırıldığı gibi 130'dan fazla beyin tümörü tipi vardır...
Glioblastoma, astrositom, meningiom ve hipofiz adenomu sık görülen erişkin beyin tümörü tipleridir.. Beyin tümörleri, kaynaklandıkları hücreler, büyüme hızları ve beyni etkilediği kısımlar açısından farklılık gösterebilir... Tümörünüzün tipini bilmek bu nedenle durumunuzu anlamanıza yardımcı olabilir...
.
Genel bir kural olarak, beyin tümörleri, başladıkları hücre tipine ve / veya beyinde bulundukları yere göre adlandırılır...
GLİOBLASTOM ( GLİOBLASTOMA MULTİFORME )
Glioblastomlar erişkinlerde en sık görülen yüksek dereceli (kanserli) primer beyin tümörüdür.. Ayrıca nadiren çocuklarda ortaya çıkabilir. Glioblastomlar, glial hücre adı verilen bir beyin hücresinden büyürken, gliomalar olarak bilinen bir grup beyin tümörü ailesine aittir.
Glioblastoma, 4. derece astrositom adı verilen bir tür beyin tümörü için daha yaygın bir addır .
Glioblastoma ' dağınıktır ', yani beynin diğer kısımlarına yayılan iplik benzeri dalları vardır. Hızlı büyürler ve yayılma ihtimalleri var. Ayrıca, glioblastoma multiforme, GBM veya GBM4 olarak adlandırılanlarını da duyabilirsiniz.
Farklı glioblastom tipleri vardır:
• Birincil - bu, tümörün ilk önce 4. derece glioblastom (GBM) olarak ortaya çıktığı anlamına gelir
• İkincil - bu, daha düşük dereceli bir astrositomdan gelişmiş tümör anlamına gelir...
Beyin tümörlerinin çoğunda olduğu gibi, neden glioblastomların büyümeye başladıkları bilinmemektedir.
ASTROSİTOM ( ASTROSİTOMA )
Astrositomlar, glioma adı verilen beyin tümörleri grubunda en yaygın görülen primer beyin tümörü türüdür. Birincil, başka bir yerden yayılmak yerine beyinden kaynaklandığı anlamına gelir. ABD’de teşhis edilen tüm beyin tümörlerinin yaklaşık üçte biri astrositomdur. Astrositler bir tür beyin hücresi çeşididir ve diğer hücrelere destek olma, kan-beyin bariyerine katkıda bulunma, sinir dokusuna besin sağlama gibi görevleri vardır. Bu nedenle astrositler, beyindeki bilgilerin işlenmesinde hayati öneme sahiptir.
Çoğu beyin tümöründe olduğu gibi, neden bilinmemektedir. Muhtemel sebepleri araştırmak genlerimizin etrafında odaklanmaktır.
Genlerimiz hücrelerimizin büyümesini ve bölünmesini kontrol eder. Genlerimizdeki mutasyonlar (değişiklikler) bu sürecin yanlış gitmesine neden olarak hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine ve bir tümör oluşturmasına neden olabilir. Bu değişiklikler genellikle hücre bölünmeden önce hücre DNA'sını kopyalarken yapılan bir hatanın sonucudur.
Astrositomalar mikroskop görüntülerine ve davranma olasılıklarına göre 1-4 arasında derecelendirilirler. Bu, ne kadar hızlı büyüdükleri ve ne kadar yayılma ihtimalleri olduğu anlamına gelir.
Astrositom Grade 1 ( Pilositik Astrositom )
Grade 1 astrositomlara 'pilositik astrositomlar' denir. Pilositik, hücrelerin uzamış ve saça benzer olduğu anlamına gelir.
Yavaş büyürler, beynin diğer kısımlarına yayılma olasılıkları düşüktür. Ayrıca cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrar etmeleri pek olası değildir.
En sık 20 yaşın altındaki çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür, erkeklerde ve kadınlarda aynı derecede yaygındır. 50 yaş üzeri yetişkinlerde çok nadir görülürler.
Dengeyi kontrol eden beyincikte büyüme eğilimindedirler. Ayrıca, göze giden sinire yakın yollarda da oluşabilirler.
Astrositom Grade 2 ( Diffüz Astrositom )
En sık görülen 2. derece astrositom, 'diffüz astrositoma' olarak adlandırılır. Diffüz, tamamen tanımlanmasını zorlaştırabilen iyi tanımlanmış kenarlara sahip olmadığı anlamına gelir. Yavaş büyürler, ancak bazen tedaviyi takiben 3. derece astrositom olarak tekrarlayabilirler.
En sık 20 ila 45 yaş arasındaki erişkinlerde görülürler. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür.
Astrositom Grade 3 ( Anaplastik Astrositom )
Derece 3 astrositoma ve 'anaplastik astrositom' olarak adlandırılır. Anaplastik, hücrelerin hızla bölündüğü ve yapı veya fonksiyondaki normal hücrelere benzemediği anlamına gelir.
Hızla büyürler ve sıklıkla “kötü huylu” veya kanserli olarak adlandırılar. Genellikle tedaviyi takiben daha ileri bir formda, yani derece 4 astrositom (glioblastom) tekrarlarlar.
30 ila 70 yaşları arasındaki erişkinlerde daha sık görülür ve erkeklerde daha yaygındır.
Astrositom Grade 4 ( Glioblastoma )
Grade 4 astrositomlara genellikle glioblastom denir. Bunların glioblastoma multiforme veya kısaca GBM olarak adlandırıldığını duyabilirsiniz.
HİPOFİZ ADENOMU
Bir hipofiz adenomu, hipofiz bezinin dokusundan gelişen bir tümördür. Hipofiz bezi beynin tabanında bulunur. Hormon salgılatır ve bu da vücudun birçok fonksiyonunu kontrol eder.
Hipofiz adenomları beyin ve merkezi sinir sistemi tümörleri kategorisine girmez . Bunun yerine , çeşitli hormonların kan dolaşımına salgılanmasından veya salınmasından sorumlu olan endokrin sistemin tümörleridir . Hipofiz adenomlarının çoğu iyi huyludur ve aslında oldukça yaygındır, 5 kişiden 1'i hayatında bir noktada olduğu tahmin edilmektedir. Çoğu durumda, büyüme zararsızdır ve yalnızca diğer durumlar için taramalar sırasında tesadüfen teşhis edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bir hipofiz adenomu daha ciddi şikayetlere neden olabilir.
Her ne kadar teknik olarak beynin bir parçası olmasa da, hipofiz beynin tabanına bağlanır ve işlevlerini etkileyen hipotalamus gibi beynin bölümleriyle çalışır . Bu nedenle, hipofiz tümörünün kesinlikle beyin tümörü olmamakla birlikte, benzer semptomları ve yan etkileri vardır. Ayrıca, yukarı doğru büyüyebilir ve beyine ve sinirlerine baskı yapabilir.
Hormonlarımız, birçok önemli vücut fonksiyonunu ve işlemini düzenler. Bazı hipofiz adenomları aşırı üretime veya hormonların yetersiz üretilmesine neden olur. Hormon üreten adenomların olası belirtileri arasında şunlar vardır:
Aşırı üretimden;
• Kadınlarda adet dönemlerinin kaybı
• Cinsel istek kaybına neden olan erkeklerde testosteronun düşürülmesi
• Yetişkinlerde akromegali ve aşırı büyüme el ve ayak büyümesine neden olan çocuklarda devlik
• Beklenmeyen kilo alımı
• Deride kolay morarma ve kas güçsüzlüğü
Az üretimden;
• Erkeklerde ve kadınlarda cinsel dürtü kaybı ve kısırlık
• İştahsızlık, kilo alımı, yorgunluk ve azalmış zihinsel fonksiyona neden olabilen hipotiroidi
• Yorgunluk, düşük tansiyon, elektrolit bozukluklarına neden olabilecek adrenal yetmezlik
• Gecikmiş ergenliğe ve erişkinlerde erişkinlerde yorgunluk ve kas kütlesi kaybına neden olabilecek büyüme hormonu yetersizliği
Beynin diğer bölgelerindeki beyin tümörlerinde olduğu gibi, hipofiz adenomunun büyümesi çevre beyin dokusuna baskı yapabilir ve özellikle göze giden sinire baskı yaparak görme kaybına veya çevresel (yan) görme ve diğer ilgili sorunların kaybına neden olmasına neden olabilir. Bir göz testi sırasında optik siniri çevreleyen basınçta bir artış tespit edilebilir.
AKUSTİK NÖRİNOM ( NÖROMA )
Akustik nöroma (ayrıca vestibüler schwannoma olarak da bilinir), tüm birincil beyin tümörlerinin % 8'ini oluşturan düşük dereceli bir beyin tümörüdür. 30 ila 60 yaşları arasında yetişkinleri etkileme eğilimindedirler. Vestibüler schwannomlar yavaş büyür ve nadiren hayatı tehdit eder.
Bu tür bir tümör, akustik veya vestibüokoklear sinir olarak da bilinen beyindeki sekizinci kranial sinir boyunca büyür. Sinir işitme ve dengeyi kontrol ettiğinden, bir kulakta işitme kaybı veya denge ile ilgili problemler ortak şikayetlerdir. Tümör, schwann hücresi adı verilen bir hücre tipinden ortaya çıkar. Schwann hücreleri kendilerini korumak ve işlevlerini desteklemek için kendilerini sinirlerin etrafına sarmaktadır.
Akustik nörinomu bazen teşhis etmek zor olabilir ve semptomları Ménière hastalığı gibi diğer kulak hastalıkları ile benzer olabilir; bu durum iç kulağı ilerleten sağırlığa ve kulak çınlaması ve baş dönmesi ataklarına neden olan bir durumdur.
Anahtar belirtiler şunlardır:
• İşitme kaybı - hastaların% 90'ındaki ilk şikayet, genellikle kulak çınlaması olarak adlandırılan kulakta çınlamanın eşlik ettiği tek kulakta işitme azalmasıdır. Bazı hastalar ani işitme kaybına uğrayabilse de, bu genellikle zamanla ilerler. Bazı insanlar da etkilenen kulakta 'dolgunluk' hissi yaşarlar. Tanı, sıklıkla yaşa bağlı işitme kaybı veya yaşamın erken dönemlerinde yüksek düzeyde gürültüye maruz kalma olarak yanlış teşhis edilebildiğinden geciktirilebilir.
• Vertigo (çevrenizin döndüğü hissi) - tümörün büyümesi sırasında kararsızlık ve denge sorunları ortaya çıkabilir. Bu, sekizinci kranial sinirde tümörün ortaya çıktığı yerden kaynaklanmaktadır.
Daha büyük tümörler beyinde basınç artışına yol açarak sırayla baş ağrılarına ve bulanık veya çift görmeye neden olabilir. Tümör fasiyal sinire (trigeminal sinire) baskı yaparsa, yüzün uyuşmasına ve karıncalanmaya neden olabilir. Tedavide bile, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi semptomlar devam edebilir. Bu belirtiler ek tedavi gerektirecektir.
MENİNGİOM ( MENİNGİOMA )
Yetişkinlerde tüm beyin tümörlerinin yaklaşık dörtte biri menenjiyomdur. En yaşlılarda ve kadınlarda yaygındır; Çocuklarda çok nadir görülürler.
Meningioma diye isimlendirilen beyin tümörleri, kafatasındaki beyin ve omuriliği kaplayan ve koruyan zardan oluşur. Menenjiyomların çoğunluğu düşük dereceli ve yavaş büyür, ancak bazıları beklendiği gibi davranmaz ve daha agresif olabilir.
Çoğu beyin tümöründe olduğu gibi meningiomların nedeni bilinmemektedir. İyonize radyasyon bilinen tek çevresel risktir. Az sayıda beyin tümörüne nadir genetik koşullar neden olur - nadir görülen nörofibromatozis tip 2'nin menenjiyom ve diğer beyin tümörleri riskini arttırdığı bilinmektedir.
Bazı meningiomlarda progesteron, androjen ve östrojen gibi hormonlarla etkileşime giren özel hücreler (reseptörler) bulunur. Bazen menenjiyomların hamilelik sırasında daha hızlı büyüyebileceği görülmüştür. hormonların meningiomların büyümesindeki rolü halen araştırılmaktadır.
Beyin tümörleri, mikroskop altında göründükleri gibi büyüdükleri hız gibi davranışlarına göre 1-4 arasında derecelendirilir.
Meningiomlar 1, 2 veya 3 olarak derecelendirilebilir.
Grade 1 Meningioma - en yaygın tip, yavaş büyüyen ve tedaviden sonra tekrarlama olasılığı daha düşüktür.
Grade 2 Meningioma - yavaş büyür ancak tedaviden sonra tekrarlama olasılığı daha yüksektir.
Grade 3 Meningioma - Çok nadir görülen tip, daha hızlı büyür ve tedaviden sonra tekrarlama şansı daha yüksektir.
OLİGODENDROGLİOM ( OLİGODENDROGLİOMA )
Oligodendrogliomalar birincil beyin tümörleridir, başka bir yerden yayılmak yerine beyinden köken aldıkları anlamına gelir. Bir oligodendrosit olarak bilinen bir tür glial hücreden gelişir, gliomlar olarak bilinen beyin tümörleri grubuna aittirler.
Oligodendrogliom, üçüncü en yaygın glioma türüdür. Yetişkinlerde, özellikle 40-60 yaş arası insanlarda daha yaygındır. Oligodendrosit hücreleri, beyindeki sinir hücrelerinin yağlı, koruyucu bir örtüsünü (miyelin olarak adlandırılır) üreterek sinir sinyallerinin sinirler arasında daha hızlı hareket etmesine yardımcı olur.
Oligodendrogliomalı bir kişi bu şikayetlerden birini veya daha fazlasını gösterebilir:
• Nöbetler
• Baş ağrısı (ağrı kesiciler tarafından hafifletilmez, bulantı ve kusma ile birlikte görülür ve sabahları daha kötüdür)
• Zihinsel durum değişikliği (beyin fonksiyonunda genel değişiklikler)
• Vertigo veya mide bulantısı
• Görme kaybı (değiştirilmiş görme veya görsel halüsinasyonlar)
• Kas zayıflığı ve bedensel hareketlerin kontrolünün kaybı (vücudun bir tarafında zayıflık)
• Değişen duyumlar (garip kokular, koku duyusu ile ilgili halüsinasyonlar)
Bazen karşılaşılan şikayetler beyin tümörlerinin bulunduğu yere göre değişir. Eğer beynin ön kısımlarındaysa bu durum vücudun bir tarafındaki kaslarda güçsüzlük, ruh halinde ve kişilikte kademeli değişikliklere neden olabilir.
Oligodendrogliomalar iki sınıfa ayrılır:
• Grade 2 (düşük dereceli) oligodendrogliomalar çok yavaş büyür
• Grade 3 (yüksek dereceli) anaplastik oligodendrogliomalar daha hızlı büyüyen ve malign tiptedir
Oligodendrogliomaların çoğu frontal lobda ortaya çıkar ve etkilenen ikinci en yaygın bölge temporal lobdur .
Grade 3 oligodendrogliomalar, 60-80 yaşları arasındaki yaşlılarda daha sık görülür, ancak herhangi bir yaşta da görülebilir. Oligodendrogliomalar erkeklerde kadınlardan biraz daha yaygındır.
Bazen oligodendrogliomalar astrositler adı verilen farklı glial hücrelerin açık kanıtlarını içerir. Bir hücre karışımına sahip olan bu tümörler 'oligoastrositomalar' olarak adlandırılabilir. Bununla birlikte, bu tanı önerilmez, çünkü genetik testler artık tümörün astrositom mu yoksa oligodendroglioma mı olarak sınıflandırılması gerektiğini belirleyebilir.
HEMANJİOBLASTOM ( HEMANJİOBLASTOMA )
Hemanjiyoblastomlar, kan damarı hücrelerinden büyüyen tümörlerdir. Düşük derecelidirler, çok yavaş büyürler ve yayılmazlar, ancak beyin sapında büyüyebilirle. Beyin tümörlerinin yaklaşık% 2'sini temsil ederler.
Hemanjioblastom, 20-40 yaşları arasında en sık görülen, yavaş büyüyen bir tümördür. Beynin herhangi bir yerinde görünebilir, ancak en sık beyincikte görülür .
Tümörün semptomları büyük ölçüde beyindeki pozisyonuna bağlıdır, fakat sıklıkla:
• Yürüme, denge ve koordinasyon sorunları
• Hidrosefali nedeniyle yoğun baş ağrılarıRandevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.