Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
İSKEMİK SVO NEDİR?
Paylaş:
 
SVO, serebrovasküler olay kelimelerinin kısaltmasıdır... Beyne kan akışını sağlayan damarların tıkanması ya da kanaması sonrası yaşanan durum serebrovasküler olay olarak anılmaktadır. İskemi ise vücutta herhangi bir organın ya da dokunun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu kanı alamaması ya da yeterli oranda alamamasıdır... Yukarıdaki tanımlardan yola çıkarak iskemik SVO, beyni besleyen kan damarlarındaki kan pıhtılarından veya kan damarlarının daralmasından kaynaklanan inme türü olarak tanımlanabilir... İskemik SVO iskemik inme olarakta bilinir. Acil muayene gerektirir. En sık görülen inme türüdür.

İskemik inme nedir?

Bilindiği üzere beyin hareketlerimizin, anılarımızın, düşüncelerimizin, duygularımızın kaynağı, solunum ve sindirim gibi vücudun birçok işlevinin kontrol mekanizmasıdır. Beyin düzgün çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar. Vücut ağırlığının sadece %2'sini oluşturmasına karşın solunan oksijenin yaklaşık %20'sini kullanır. Atardamarlar her kalp atışında oksijenden zengin kanı beynin bütün bölgelerine iletir. Yaşamın her anında bu döngü devam eder. Herhangi bir anda döngünün bozulması, yani beynin bir kısmının ihtiyaç duyduğu kandan mahrum kalması, inme olarak adlandırılır. Bu durumun iki ana nedeni vardır.
İskemik İnme: Kan pıhtıları veya diğer parçacıklar beyne giden kan damarlarını tıkadığında iskemik inme meydana gelir. Plak adı verilen yağ birikintileri de kan damarlarında birikerek tıkanmalara neden olabilir.
Hemorajik inme: Beyinde bir kan damarı patladığında hemorajik inme meydana gelir. Damarın beslediği hücreler hızla ölmeye başlar. Ayrıca açığa çıkan kan hem kafa içi basıncını arttırarak hem de hematom oluşturarak çevre hücrelere zarar verir.
İnme tanı ve tedavi olanaklarındaki gelişmelere rağmen tüm dünyada ölüme neden olan hastalıklar arasında ikinci sırada, engelliliğe yol açan hastalıklar arasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Tüm inmelerin %80-85’ini iskemik SVO vakaları oluşturur.

İskemik SVO nedenleri:

İskemik SVO kan pıhtıları, aritmi, kalp kapakçığı ile ilgili sorunlar, kalp kasının enfeksiyonu, atardamarların sertleşmesi, kan pıhtılaşma bozuklukları, kan damarlarının iltihaplanması veya kalp krizi gibi düzensiz kalp atışlarından kaynaklanabilir.
İskemik inmenin daha az yaygın nedeni, kan basıncının çok düşmesidir. Beyne giden kan akışı azalır. Bu durum genellikle daralmış veya hastalıklı arterlerde ortaya çıkar. Düşük tansiyon, kalp krizi, kan kaybı veya ciddi enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bu koşulların her biri kalp ve kan damarlarındaki kan akışını etkiler ve felç riskini artırır. Bazı durumlarda ise inmenin nedeni bilinmez. İskemik inme meydana gelir ancak standart testlere rağmen hiçbir neden veya açıklama bulunamaz. Bu durum kriptojenik inme olarak adlandırılır. Tüm iskemik inmelerin yaklaşık %25'inin kriptojenik olduğu tahmin edilmektedir.

İskemik SVO tedavisi

İskemik İnme semptomları olan kişilerin acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır. Acil tıbbi müdahale yaşamı tehdit eden komplikasyonları ve beyin hasarını önleyebilir. Ayrıca erken müdahale iyileşme için kritik öneme sahiptir.
Semptomlar başladıktan sonra ilk üç saat içinde müdahale gerçekleşirse hasta tam iyileşme şansını artırabilecek pıhtı çözücü ilaç tedavisi ile iyileşebilir. Bazı durumlarda ise tıkalı damarı açmak için cerrahi müdahale gerekebilir.
Geçici iskemik ataktan veya inmeden sonra kan damarı tıkanıklıklarının giderilmesi gelecekte yeni bir felç riskini azaltabilir. Bu durumda karotis artere stent takılması, anevrizmaların veya arteriyovenöz malformasyonların tedavisi önerilebilir.  Akut iskemik inmelerin ek tedavileri altta yatan nedene göre değişiklik gösterir.
İskemik SVO tedavisinin ana amaçları inme semptomları geliştikten hemen sonra oluşabilecek hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemek, gelecekteki felçleri önlemek, sakatlığı azaltmak, uzun vadeli komplikasyonları önlemek ve rehabilitasyon yoluyla hastanın mümkün olduğunca normal işleyişine dönmesine yardımcı olmaktır.
Hiçbir iskemik inme aynı değildir. İnme sonrası nörolojik hasar varsa boyutunu ve ne oranda geri döneceğini anlamak için zaman gereklidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları hastanın kaybettiği işlevleri geri kazanmasına yardımcı olur. 
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız