Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
MYELOPATİ NEDİR?
Paylaş:
 
Myelopati, omurilikte, kafatasından kuyruk kemiğine kadar uzanan sinirlerde meydana gelen yaralanma, dejenerasyondur... Bu duruma omuriliğin sıkışması neden olur. Omurilikteki sinirlerin sıkışması ağrı, denge kaybı ve sıkışmanın yaşandığı bölgenin etrafında uyuşmaya neden olur.. Şiddetli sırt veya boyun ağrısı, kollarda veya bacaklarda güçsüzlük ile kendisini gösterir... Her yaşta görülebilmesine karşın daha çok 55 yaşından büyük kişilerde görülür..

Çeşitleri nelerdir?

Myelopati omurilik boyunca hangi bölgede ortaya çıktığına göre değişen isimlerle anılır. Boyun bölgesinde oluşan servikal myelopati, omurganın orta bölgesinde meydana gelen torasik myelopati, omurganın alt bölgesinde görülen lomber myelopati olarak adlandırılır. Tedavi edilmezse kalıcı omurilik yaralanmasına ve sinir hasarına yol açar.

Nedenleri

En yaygın nedenleri omurgada yaşanan kırık nedeniyle açığa çıkan kemik uzantısı veya fıtıklaşmış bir diskin sinirlere baskı yaparak ağrıya veya vücudun belirli kısımlarını kullanma yeteneğinin azalmasına neden olmasıdır. Problem aniden başlayabilir veya kronik yani zamanla kademeli olarak artabilir. Akut olarak ortaya çıkan sinir yaralanması travma veya omurilik içinde veya çevresinde bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Kronik myelopati ise omurilik üzerinde veya yakınında tümör, spinal stenoz, romatoid artrit veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya Parkinson hastalığı gibi nörojeneratif hastalıklardan kaynaklanabilir.

Myelopati Belirtileri

Omurilik sıkıştığında veya yaralandığında hasar gören sinirin olduğu bölgede veya sinirin altında kalan vücudun herhangi bir kısmında his kaybı, fonksiyon kaybı, ağrı veya rahatsızlık görülebilir. Omurga bölgesindeki sinirlerde meydana gelen hasar aşağıdaki semptomlara neden olabilir:
·         Boyun, kol, bacak veya bel ağrısı
·         Karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlük
·         İnce motor becerilerde zorluk
·         Ekstremitelerde artan veya anormal reflekslerin gelişimi
·         Yürüme zorluğu
·         İdrar veya bağırsak kontrolünün kaybı
·         Denge ve koordinasyon sorunları
Semptomlar omurganın hangi bölgesinde hasar olduğuna göre değişiklik gösterecektir.

Tedavisi

Omuriliğin sıkışmasını ortadan kaldırmak ve durumun kötüleşmesini önlemek için genellikle ameliyat gerekir. Myelopatinin nedeni tespit edildikten sonra tedaviye yönelik adımlar atılır. Spinal dekompresyon cerrahisi sinir üzerinde baskıya neden olan yapıların çıkartılmasını içeren, omurilik üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla yapılan yaygın bir ameliyattır.
Stenozun neden olduğu ileri myelopatide omurilik kanalını genişletmek için laminoplasti olarak bilinen cerrahi işlem önerilebilir. Eğer rahatsızlığın nedeni fıtıklaşmış diskse mikrodiskektomi ile birlikte füzyon işlemi düşünülür. Minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilen mikro cerrahi, geleneksel açık cerrahi prosedürlerden daha düşük komplikasyon riski ve potansiyel olarak daha hızlı iyileşme sağlar. Ameliyat olmayı beklerken yaşam tarzı değişiklikleri, sıcak ve soğuk tedaviler, egzersiz, enjeksiyon veya ağızdan alınan ilaçların bir kombinasyonu, herhangi bir ağrı semptomunu kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Myelopati sinir kaybı olduğu için ameliyatın mümkün olduğunca erken yapılması kalıcı sinir kaybını minimum seviyeye indirecektir. Ameliyatsız tedavi sinirdeki baskıyı ortadan kaldırmaz. Belirtiler genellikle yavaş, ancak bazen akut olarak ilerleyecektir. İlerlemenin bir kısmı ameliyat olduktan sonra bile geri döndürülemeyebilir. Bu nedenle hafif evrelerde tespit edildiğinde ilerlemeyi durdurmak çok önemlidir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız