Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
SUBDURAL HEMATOM
Paylaş:
Kafa travmaları yaralanma şekline ve ciddiyetine bağlı olarak beyin içinde birçok farklı beyin kanaması türüne neden olabilir.. Bu kanama türlerinden birisi de subdural hematomdur.. Subdural hematom kafa travması, hipertansiyon veya beyin tümörü sonucu kafatası ile beyin arasında meydana gelen kanamalardır. Tek başına veya başka beyin kanaması türleri ile birlikte görülebilir...  
Kafatasının altında beyni çevreleyen ve koruyan dura-meter adı verilen beyin zarı bulunur. Dura'nın altında, araknoid zar adı verilen ve beynin etrafında çok özel bir şekilde katmanlanan bir zar daha vardır. Akut subdural hematom beyin yüzeyinde dura-meter ile araknoid zar arasında meydana gelir. Kan subdural boşluğa yani dura-meter'ın altındaki boşluğa doğru akmaya başlar. Bu tür kanama subdural kanama olarak nitelendirilir. Beyin sabit hacimli, kapalı bir yapı olan kafatasının içerisinde olduğu için kanama sonucu oluşan hematom beyin dokusunu iterek beyin üzerinde baskı oluşturur. Beyindeki bu basınç artışı hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Felç veya kalıcı beyin fonksiyonu kaybı görülebilir. Bu nedenle kalıcı yaralanmaları önlemek için erken müdahale ve tedavi şarttır. 

Subdural hematom belirtileri 

Semptomlar kanama hızına bağlıdır. Beyin yüzeyinde kan damarlarının yırtılmasından kaynaklanan, hızlı büyüyen akut hematomlar yaşamı tehdit eden ani semptomlara neden olabilir. Böyle durumlarda kişi anında bayılabilir veya komaya girebilir. Eğer kanama şiddetliyse semptomlar kafa travmasının hemen ardından ortaya çıkar. Ancak hafif, sızıntı şeklinde kanamalarda semptomlar zamanla, günler hatta haftalar içinde kademeli olarak gelişebilir. 
Subdural hematomun belirtileri ve semptomları şunları içerir: 
Geçmeyen baş ağrısı, (Akut subdural hematom durumunda baş ağrısı çok şiddetlidir.) 
Kafa karışıklığı, uyuşukluk, 
Mide bulantısı ve kusma, 
Gecikmeli konuşma, görme değişiklikleri, algıda zayıflık, 
Baş dönmesi, denge kaybı, yürümede zorluk, 
Vücudun bir tarafında zayıflık, 
Bebeklerde orantısız büyüyen kafa yarıçapı, 
Kronik subdural hematomu olan yaşlı erişkinlerde hafıza kaybı ve kişilik değişiklikleri görülebilir. 
Kanama devam ettikçe ve beyindeki basınç arttıkça semptomlar kötüleşebilir. Semptomlar ilerlediğinde ya da akut hızlı gelişen kanamalarda felç, nöbet, solunum güçlüğü, bilinç kaybı, koma hali görülebilir.  
Bazen kafa travmasının hemen ardından hiçbir semptom görülmez. Günler sonra semptomlar gelişmeye başlar. Ayrıca daha yavaş gelişen, daha çok yaşlı bireylerde görülen subdural hematomlar beyin tümörü, felç ve alzheimer ile karıştırılabilir. Yaşlı kişi başını vurduğunu hatırlamayabilir.  

Tedavisi 

Kronik subdural hematomun tedavisi ciddiyetine bağlıdır. Subdural hematomlar dahil intrakraniyal hematomların sıklıkla cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Büyük hematomlar kraniyotomi olarak bilinen geleneksel açık ameliyatla tedavi edilir. Az miktarda oluşan hematom perforasyon yoluyla kafatasında küçük bir delik açılarak çıkartılabilir. Yavaş gelişen kronik subdural hematom vakalarında hastanın mevcut sağlık sorunları ve yaşı itibariyle ameliyat riskliyse kontrol altında tutularak kanamayı takip etmek en iyi tedavi seçeneği olabilir. Akut olmayan subdural hematom tedavi sonrası nüks edebilir. Hematom kafa içi basıncı beyne zarar verecek ölçüde arttırıyorsa, kanama şiddetliyse kraniyotomi olarak bilinen ameliyatla hematomun çıkartılması gerekir.  
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız