Derin beyin stimülasyonu ilaca yeterli yanıtı göstermeyen ileri parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan cerrahi bir prosedürdür... Beyindeki gizem tam olarak anlaşılamadığı için yaklaşık 30 yıldır parkinson tedavisinde kullanılmasına rağmen derin beyin stimülasyonunda sınırlı bir ilerleme kaydedilmiştir.. Beyin pilinin beyindeki harekete ilişkin yapıları tam olarak nasıl etkilediğine, aktiviteyi ne şekilde değiştirdiğine dair öne çıkan görüş ve analizler olsa da etkileme mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır.. Ancak son yıllarda özellikle beyindeki nöronal aktiviteyi kaydederek dışarıya aktarabilen teknolojiler konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu yazımızda cihaz ismi vermeden genel olarak bu gelişmelerin kapsamından ve parkinson hastaları için ne vadettiğinden bahsedeceğiz...
Derin beyin stimülasyonu ile ilgili yeni gelişme ne vadediyor?
Derin beyin stimülasyonu teknolojisindeki gelişmeler teknoloji özelinde farklılık gösterse de temel olarak beyindeki elektriksel aktiviteyi izleyerek harici dijital bir kaynağa aktarmaya odaklanıyorlar.. Bu sayede elektriksel aktivite takip edilerek daha kısa sürede hastanın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilecek şekilde cihaz programlanabilecek. Hem derin beyin stimülasyonunun etki mekanizması daha iyi anlaşılabilecek hem de beyin pili ameliyatı süreci sonrası elektriksel aktivite hastanın ihtiyaçlarına göre daha kolay ayarlanarak takibi sağlanabilecektir..
Geçtiğimiz hafta ilk defa uygulaması yapılan yeni bir teknolojide ise araştırmacılar beyinsel aktiviteyi takip edip raporlamanın yanı sıra derin beyin stimülasyonunun beyindeki biyoelektrik nöronal aktiviteyi yorumlayarak, buna göre stimülasyonu an be an hastanın klinik durumunu takip edecek şekilde uyarlayabileceğini belirtiyorlar. Bu şekilde derin beyin stimülasyonunun sadece gerekli olduğunda devreye gireceğini, gereksiz uyarımın önüne geçileceğini, sinyal şiddetini kendisi ayarlayarak hasta özelinde daha iyi bir kontrol sağlayacağını söylüyorlar...
Yine araştırmacıların belirttiğine göre beyin pili teknolojisindeki bu ilerleme ile beyindeki elektriksel aktivite anlık olarak harici ortama aktarılabilecek. Bu sayede beyindeki biyoelektriksel aktivite izlenerek hastalığın izlemi ve kontrolü daha kolay ve iyi yönetilebilecek.
Derin beyin stimülasyonu teknolojisindeki bu gelişmeler henüz test aşamasında olsa da parkinson tedavisi için umut vadetmektedir. Özellikle beyindeki elektriksel aktivitenin izlenip analiz edilebilecek olmasının gelecekte daha iyi tedaviler için ışık olacağı düşünülmektedir. Parkinson hastaları için daima umut vardır.
Sağlıklı günler.